Misterul blocurilor de piatra de la Stonehenge se adanceste. Afla de ce

Dată publicare: 10-05-2011 06:06
Dată actualizare: 27-10-2012 03:26


Oamenii de stiinta au stabilit exact locul de unde provin unele dintre pietrele de la Stonehenge. Este vorba de o cariera aflata la cativa kilometri mai departe fata de unde se crezuse initial.

Aceasta inseamna ca transportul blocurilor de piatra din Tara Galilor pana in sud-vestul Angliei a fost si mai complicat decat credeau cercetatorii. Cum anume au reusit oamenii de acum 5.000 de ani inca nu s-a dovedit.

Stonehenge a fost ridicat in jurul anului 3100 inainte de Hristos. Scopul si originile sale s-au pierdut in negura timpului si oricat s-au straduit oamenii moderni n-au reusit sa le desluseasca.

De ani de zile, cercetatorii analizeaza rocile, in speranta de a afla ceva despre cei care le-au pus acolo.

Mutarea acestor blocuri presupune cunostinte ingineresti deja impresionante. Dar asta nu e totul. Cercetarile au stabilit fara urma de indoiala locul de unde provin celelalte blocuri: varful unui deal din Tara Galilor, la 250 de kilometri distanta de Stonehenge. Aceasta inseamna ca stancile au fost transportate pe uscat aproape 20 de kilometri si apoi pe mare, pana in sud-vestul Angliei. Dar cum anume au reusit acest lucru oamenii preistorici, ramane un mare mister.

In timp ce arheologii continua sa caute o explicatie rationala, multi sunt convinsi ca Stonehenge nu putea fi construit de oameni, ci este opera extraterestrilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO