Misterul MEGALITULUI din Israel. Structura antica circulara, construita din 42.000 de tone de piatra
Oamenii de stiinta au inceput sa analizeze o noua teorie in cazul site-ului preistoric din Israel, care i-a facut pe specialisti sa spuna ca este echivalentul Stonehenge din Marea Britanie.
Unii sunt de parere ca aceasta structura circulara de pietre, cunoscuta sub numele de Rujm al-Hiri, a fost un templu astrologic. Altii, in schimb, cred ca este vorba despre un complex funerar.
Cea mai noua teorie despre acest loc misterios a fost lansata de arheologul Rami Arav de la Universitatea din Nebraska, care este de parere ca aceasta structura are legatura cu modul antic de asezare a persoanelor decedate.
Numele arab al sitului se poate traduce prin "o asezare de piatra a pisicilor salbatice". La evrei, aceasta structura de pietre este cunoscuta sub numele de Galgal Refaim, adica "cercul fantomelor". Savantii au vorbit prima data despre aceasta asezare misterioasa in 1968, la doar un an dupa ce Israelul a pus mana pe Podisul Golan de la Siria.
Si totusi, in ciuda misterului care invaluie Rujm al-Hiri, vizitatorii au fost foarte putini, de-a lungul timpului. De asemenea, autoritatile nu au fost interesate sa promovez acest loc, iar drumul care duce spre megalitii preistorici este nemarcat. Dureaza numai o ora sa ajungi aici, de la drumul principal, si se afla in apropierea unor foste terenuri minate, un bunker militar abandonat si cateva pasuni pentru vite.
La sol, pietrele de la Rujm al-Hiri sunt aproape nedetectabile, insa din avion ... imaginea iti taie rasuflarea. Structura este formata din patru cercuri - cel mai mare avand o raza de aproximativ 1.500 de metri - dintr-un total de aproximativ 42.000 de tone de piatra de bazalt. Expertii sunt de parere ca toata aceasta piatra ar proveni din resturile unui zid masiv care, odinioara, a avut o inaltime de 9 metri. A fost o demonstratie uluitoare de putere arhitecturala a omului, in urma cu peste 6.000 de ani, de catre o societate despre care acum se stie prea putin - scriu jurnalistii de la The Korea Herald.
Dupa toate aparentele, se pare ca Rujm al-Hiri ar fi fost construit pentru a-i ajuta pe oamenii unui sat din apropiere (care a fost excavat) - asezare omeneasca extrem de veche, din civilizatia agrara, care a existat in ceea ce era cunoscut sub numele de Taramul Fagaduintei. Mai exact, este vorba despre perioada calcolitica, intre anii 4500 si 3500 I.Hr., care precede venirea copiilor lui Israel, asa cum mentioneaza Biblia.
Insa nimic nu se stie despre motivele care au determinat declansarea unei astfel de constructii, care nu a servit unui sat sau unei fortarete si care a fost amplasata intr-un loc fara importanta strategica.
Cei mai multi savanti au cazut de acord ca Rujm al-Hiri a reprezentat un fel de centru al ritualelor, conectat in vreun fel la calculele astronomice. Asa cum s-a intamplat si cu Stonehenge, despre care se banuieste ca ar fi fost construit la inceputul anilor 3000 I.Hr., Rujm al-Hiri a fost un bun motiv pentru unii sa promoveze idei mai putin stiintifice. Una dintre aceste variante spune ca situl ar fi mormantul maretului rege Bashan din Biblie, cunoscut si ca Og. Si, intr-adevar, exista un mormant in centrul structurii, insa savantii tind sa creada ca acesta ar fi fost amplasat acolo un mileniu sau doi .. mai tarziu, dupa terminarea sitului.
De altfel, un auto-proclamat "expert in campuri energetice supranaturale" a vizitat situl in 2007 si a sustinut ca a simtit un nivel foarte ridicat de energie si vibratii - acesta fiind motivul pentru care ar fi fost construit acolo aceasta structura circulara de pietre.