Un meteorit de marimea unei mingi de baseball a explodat spectaculos deasupra statului Alabama


Ultimul update: Sambata 14 Septembrie 2013 00:56
Data publicarii: Miercuri 11 Septembrie 2013 13:37
Categorie: Stiri Stiinta
meteorit

Un meteorit de marimea unei mingi de baseball a explodat luni seara deasupra statului american Alabama, generand un filon de lumini spectaculoase pe cerul din sud-estul Statelor Unite, un boom sonic, dar si o mare agitatie pe Twitter.

Meteoritul a aparut la ora locala 21.18 deasupra statului Alabama, calatorind cu o viteza de 122.310 kilometri pe ora, si a explodat la altitudinea de 40 de kilometri deasupra orasului Woodstock din Alabama, situat la o distanta de 48 de kilometri de localitatea Birmingham.

"Obiecte cosmice de aceasta marime lovesc atmosfera Terrei in fiecare zi, insa acesta a cazut in apropiere de Birmingham, un oras cu o populatie considerabil de mare, fiind vazut de multi oameni", a declarat Bill Cooke, directorul Meteoroid Environment Office din cadrul NASA, afiliat Centrului pentru zboruri spatiale Marshall din Huntsville, Alabama.

Peste 180 de rapoarte ale martorilor oculari au fost intocmite de persoane care asistau la un concert sustinut de trupa Mumford & Sons in orasul Birmingham.

Acest meteorit nu a cazut in timpul noptii, astfel ca multi oameni erau afara si au putut sa il vada, a adaugat Bill Cooke.

"Am vazut ceva despre care am crezut la inceput ca era o stea cazatoare, dar ea a devenit apoi de un verde stralucitor", a scris un martor din orasul Anniston din Alabama intr-un mesaj postat pe site-ul American Meteor Society.

"L-am vazut din apropiere de autostrada Dallas din Marietta, in statul Georgia, in apropiere de National Battlefield", scrie un alt martor. "La inceput, am crezut ca era un foc de artificii, dar apoi a devenit tot mai mare, de un verde stralucitor, cazand drept in jos si apoi a disparut".

Oamenii de stiinta au calculat traiectoria meteoritului si au ajuns la concluzia ca acesta provine dintr-o cometa necunoscuta. Meteoritul a explodat atat de jos in atmosfera terestra incat a generat un boom sonic.

Meteoritul a fost totodata mult prea stralucitor pentru a fi detectat de All-sky Fireball Network, un sistem creat de NASA pentru a monitoriza meteoritii mai stralucitori decat planeta Venus cu ajutorul a 12 camere de filmat amplasate in estul Statelor Unite si in New Mexico.

Aceasta retea de supraveghere a detectat insa aproape doua duzini de alti meteoriti in noaptea de luni spre marti, inclusiv cinci meteoriti care fac parte din putin cunoscuta ploaie de meteoriti Epsilon Perseids, un fenomen care isi atinge punctul de maxima intensitate in prima jumatate a lunii septembrie.
Pasionatii de astronomie urmaresc totodata cometa ISON, care urmeaza sa treaca pe langa planeta Marte in aceasta luna si pe langa Terra in luna noiembrie.

Cometa ISON, descoperita in septembrie 2012 de doi astronomi amatori din Rusia, urmeaza sa treaca relativ aproape de Soare pe 28 noiembrie. Pe masura ce se apropie de astru, caldura solara vaporizeaza gheata din corpul cometei, generand o coada stralucitoare.
Insa, pana acum, cometa ISON nu a fost atat de stralucitoare pe cat au prezis astronomii.

"Specialistii nu mai cred ca ea va putea fi vizibila in timpul zilei", a declarat Bill Cooke.

 

Sursa: Mediafax

Tags: meteorit, alabama, sua,

VIDEO PROTVPLUS.RO