Teoria lui Albert Einstein a fost reconfirmata. Undele gravitationale au fost detectate din nou
O echipa internationala de oameni de stiinta a anuntat miercuri a doua detectare directa a unor unde gravitationale, la trei luni dupa anuntul istoric al primei observari al fenomenului prezis de teoria relativitatii a lui Einstein acum un secol.
Noua detectare, ca si prima, a fost realizata cu instrumentul american Ligo (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), format din doua detectoare identice, situate la 3.000 de kilometri unul de celalalt, in Statele Unite.
Undele rezulta din usoare perturbari ale tramei spatiu-timp, produse de deplasarea unui obiect masiv. Ele au aparut prin fuziune acum 1,4 miliarde de ani din doua gauri negre, au precizat astrofizicienii care si-au anuntat descoperirea la conferinta Societatii americane de astronomie (American Astronomical Society) ce se desfasoara in cursul acestei saptamani la San Diego (California).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Desi semnalul captat in 26 decembrie este mai slab decat primul, el este confirmat cu certitudine in proportie de 99,99%.
Gaurile negre aveau o masa mai mare de 14 si respectiv 8 ori decat cea a Soarelui si un diametru de sub 100 de kilometri. Fuziunea lor a degajat o cantitate de energie echivalenta, grosso modo, cu masa Soarelui convertita in unde gravitationale, adauga oamenii de stiinta.
Semnalul detectat de Ligo provine de la ultimele 27 de orbite ale gaurilor negre inainte de fuziunea lor, au spus ei. "Cu detectarea a doua fenomene de mare intensitate in patru luni in prima noastra campanie de observare, putem incepe sa facem predictii in privinta posibilei frecvente a captarii undelor gravitationale in viitor", apreciaza Albert Lazzarini, om de stiinta la Institutul de Tehnologie din California (Caltech), director adjunct al Ligo.
"Incepem sa avem o imagine asupra noilor informatii din domeniul astrofizicii, care pot fi obtinute numai cu detectoare de unde gravitationale", arata David Shoemaker, astrofizician la Massachusetts Institute of Technology (MIT), care a condus programul de constructie a versiunii avansate a Ligo.
Potrivit lui, primele aplicatii vizeaza gaurile negre, fiindca acestea nu emit lumina si din aceasta cauza sunt invizibile fara undele gravitationale.
Cele doua detectoare Ligo sunt plasate la Livingston (Louisiana) si la Hanford (statul Washington, nord-vestul SUA), incheie AFP.