Mii de documente ale fizicianului Albert Einstein pot fi consultate gratuit pe internet
Mii de documente care au apartinut fizicianului Albert Einstein, ce alcatuiesc o colectie supranumita "Manuscrisele de la Marea Moarta din domeniul fizicii", pot fi consultate gratuit pe internet, informeaza nytimes.com.
Din 1986, editura Princeton University Press si Universitatea Ebraica din Ierusalim, careia Albert Einstein i-a lasat prin testament drepturile de autor, au initiat un program urias de studiere a celor 80.000 de documente lasate mostenire de celebrul fizician.
Incepand de vineri, orice persoana care are acces la internet poate sa consulte arhiva "Digital Einstein", ce contine scrisori, documente, notite si jurnale ale lui Albert Einstein, descoperite la Universitatea Princeton, in alte arhive, dar si in podurile unor case si in vechi cutii de pantofi din lumea intreaga, dupa moartea savantului, in 1955.
The Einstein Papers Project, coordonat de Diana Kormos-Buchwald, profesor de fizica si de istoria stiintelor la California Institute of Technology, a publicat deja 13 volume tiparite cu aceste documente, dintr-un total de 30 de volume.
Volumele publicate contin aproximativ 5.000 de documente despre viata si activitatea lui Einstein pana in 1923, cand savantul avea varsta de 44 de ani. Ele prezinta numeroase eseuri, note de subsol si adnotari care detaliaza viata politica, personala si culturala a renumitului fizician. Un set separat de volume, tiparite in versiuni paperback, contin traduceri in limba engleza ale acestor materiale. Versiuni digitalizate ale multor lucrari stiintifice si scrisori ale lui Einstein au fost publicate online pe site-ul Einstein Archives, administrat de Universitatea Ebraica din Ierusalim.
Vizitatorii noului site Digital Einstein, afirma Diana Kormos-Buchwald, vor putea sa consulte versiunile in engleza si germana ale acestor texte. Ei vor putea sa citeasca scrisorile de dragoste scrise de Einstein, sa consulte documentele sale de divort, foaia matricola, ciornele pe care a elaborat teoria generala a relativitatii, dar si scrisori catre unul dintre cei mai buni prieteni ai sai, savantul Michele Besso.
Al 14-lea volum, care contine peste 1.000 de documente, va fi tiparit in ianuarie. Versiunea sa digitala este deja disponibila pe site-ul einsteinpapers.press.princeton.edu.
Albert Einstein a publicat, in 1905, teoria relativitatii restranse, completata in 1915 cu teoria relativitatii generalizate, in care a afirmat ca timpul accelereaza sau incetineste in functie de viteza de deplasare a unui obiect in spatiu, relativ la pozitia unui alt obiect. Teoria relativitatii a lui Einstein se afla la originea a numeroase romane science-fiction, care pun accentul pe distorsiunea timpului si a spatiului.
Albert Einstein a fost recompensat in 1921 cu premiul Nobel pentru fizica.