Sunetul inspaimantator care nu a putut fi explicat vreme de 50 de ani. Ce creatura misterioasa il producea de fapt
"Bio-rata": asa au botezat oamenii de stiinta un zgomot ciudat a carui origine nu au reusit sa o descopere mai bine de jumatate de secol. De curand, insa, misterul a primit un raspuns: sunetul provenea de la o creatura nu mai putin enigmatica.
Misterioasa "bio-rata" a fost auzita “macaind” pentru prima data in anii ’60, cand echipajele submarinelor americane dotate cu sonare au raportat un sunet extrem de ciudat, detectat in zona Antarcticii. Acest sunet inspaimantator se repeta odata la 3 secunde, insa doar in anumite perioade ale anului. Savantii l-au comparat cu macaitul unei rate, de unde a provenit numele.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
De-a lungul timpului, sunetul “bio-ratei” a fost atribuit celor mai variate cauze, de la submarine sovietice pana la migratia unor bancuri de pesti. Adevarul era insa mult mai simplu. Le-a luat insa peste 50 de ani oamenilor de stiinta sa il descopere.
Biologii marini americani au gasit abia acum explicatia “bio-ratei”. Sunetul provine de la o specie de cetacee de mici dimensiuni, balena-stiuca (Balaenoptera acutorostrata). Cum aceasta specie este ea insasi destul de misterioasa, a fost nevoie de un studiu care a durat mai bine de un an pentru a stabili cu certitudine legatura intre balene si „bio-rata”.Mister vechi de 400 de ani, descifrat de savantii americani
Descoperirea le va permite oamenilor de stiinta sa afle mai multe despre viata balenelor urmarind sunetele acestora. De asemenea, va oferi o alternativa la metodele folosite de japonezi, care sub pretextul studierii cetaceelor, continuau sa le vaneze in ciuda unei interdictii mondiale in acest sens.