Mister astronomic vechi de 400 de ani, descifrat de catre oamenii de stiinta
Oamenii de stiinta au reusit sa isi dea seama de ce planeta Venus pare mai mare decat Jupiter. Explicatia este aceeasi pentru care preferam sa citim scrisul negru pe alb.
Galileo a observat pentru prima oara acest efect ciudat, in urma cu 400 de ani. Cand este vazuta cu ochiul liber, si nu prin telescop, planeta Venus apare mai mare decat Jupiter, ceea ce nu este adevarat. In realitate, Jupiter este de patru ori mai mare.
Acum, oamenii de stiinta, spun ca efectul este o iluzie optica cauzata de felul in care ochii nostri percep lumina si intunericul. Concluziile apartin cercetatorilor Jens Kremkov, Jose Manuel Alonso si Qasim Zaidi, de la Colegiul de Optimetrie al Universitatii de Stat din New York.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
“Galileo a fost primul care a spus ca ochii nostri distorsioneaza realitatea. Acesta a observat ca Venus apare ca fiind mult mai mare decat Jupiter, atunci cand este vazut cu ochiul liber, si invers, atunci cand e vazut printr-un telescop”, spune profesorul Alonso.
“Asta se intampla fie din cauza ca lumina se refracteaza in membrana care ne acopera pupila, fie din cauza ca se reflecta prin marginile pleoapelor, si aceste raze reflectate se imprastie peste pupila”, scria Galileo la acel moment.
Cercetatorii au rezolvat insa, intre timp, misterul.
“Ultimele studii indica faptul ca iluzia este un raspuns non-liniar al sistemului vizual, atunci cand obiectele sunt prezentate pe fundal intunecat”, explica profesorul Alonso.
Mai exact, vazute cu ochiul liber, planetele par marite si inconjurate de un cerc luminos. Galileo si-a dat seama ca iluzia optica nu este creata de obiecte, ci de proprii ochi, dar nu putea sa isi explice cum se intampla asta, asa ca a durat 400 de ani pana cand misterul sa fie rezolvat.
In studiul realizat, profesorul Alonso si colegii sai au folosit electrozi ca sa inregistreze semnalele electrice venite de la neuroni in zonele vizuale ale creierului pisicilor, maimutelor si oamenilor. In acest timp, acestia erau pusi sa priveasca siluete inchise la culoare pe fundal deschis, sau in lumina, si invers.
Obiectele albe pe fundal negru pareau mai mari decat cele de aceeasi dimensiune, dar negre, pe fundal alb.
Sursa: Daily Mail
Etichete: planete, iluzie optica, astronomie, mister,
Dată publicare:
12-02-2014 10:49