Asa arata materia neagra. Un studiu astronomic a facut primul pas in dezlegarea celui mai mare mister al universului. FOTO

Dată publicare: 08-04-2014 09:47
Dată actualizare: 11-04-2014 07:02


univers

Chiar daca se presupune ca alcatuieste in mare parte universul, materia neagra nu a putut fi detectata, inca, de astronomi si fizicieni. Si totusi, o echipa de cercetatori americani a reusit sa avanseze cea mai plauzibila teorie de pana acum.

O echipa de profesori de la Institutul National de Cercetare Fermi, din Batavia, Illinois, a studiat de-a lungul timpului un semnal care pare ca vine din inima galaxiei Calea Lactee. Telescopul spatial al institutului din cadrul NASA a obtinut suficiente date pentru ca specialistii sa formuleze o ipoteza, scrie New Scientist.

Conform acestor date, astronomii au suficiente motive sa creada ca semnalul identificat in centrul galaxiei este de natura unor raze gama, care emit radiatii puternice. De asemenea, aceste raze gama sunt produse de ciocnirea mai multor particule de materie neagra.

Dupa 5 ani de studiu constant, fizicienii de la Institutul Fermi au reusit sa identifice si motivul pentru care in centrul galaxiei exista o zona puternic luminata. Conform teoriilor acestora, ciocnirea particulelor de materie neagra produce radiatii puternice, care la randul lor formeaza o “pata” de lumina in mijlocul Calea Lactee. Mai mult, teoriile anterioare referitoare la acelasi proces de ciocnire din alte galaxii “pitice” invecinate, par sa confirme descoperirea facuta recent. “Acesta este cel mai consistent semnal de existenta a materiei negre avut vreodata”, a declarat profesorul Dan Hooper, conducatorul cercetarii.

Sursa foto: T. Linden, Universitatea Chicago

Pentru a confirma descoperirea, cercetatorii au fost nevoiti sa elimine posibilitatea unor alte surse care sa provoace “pata de stralucire” din centrul galaxiei. Printre aceste posibilitati se regaseau un pulsar (o stea foarte mica si cu o densitate foarte mare) sau o stea care se invarte foarte repede.

Calculele lor au indicat o sfera de culoare cu o dimensiune de 10.000 de ani lumina in jurul centrului galaxiei, produsa de razele gama, ceea ce automat exclude posibilitatea unui pulsar. “Asta nu exclude alte surse la care sa nu se fi gandit nimeni pana acum”, a adaugat Hooper. “Cu toate acestea, am incercat sa ne dam seama ce altceva ar putea fi, dar fara succes”, a concluzionat Dan Hooper.

Daca aceeasi materie neagra ar putea fi detectata si in centrul altor galaxii invecinate, atunci descoperirea echipei lui Dan Hooper ar putea fi inca o data confirmata. 

Sursa: NewScientist


VIDEO PROTVPLUS.RO