Japonia, invinsa in justitie de balene. Tribunalul suprem al ONU a interzis vanarea lor "in scopuri stiintifice"

31-03-2014 16:21


balena ucisa de japonezi

Curtea Mondiala a ONU a interzis luni vanatoarea de balene sub pretextul “cercetarii stiintifice”. In ultimii ani, Japonia a ucis mii de cetacee in cadrul unui “program de studiu al ecosistemului din Antarctica”.

 Curtea Internationala de Justitie (ICJ), principalul organ judiciar al ONU, a dat luni o sentinta definitiva si irevocabila impotriva Japoniei prin care interzice acestei tari sa ucida sau sa captureze balene in cadrul programul stiintific JARPA II. Sub pretextul unor cercetari asupra modului in care aceste animale influenteaza ecosistemul antarctic, japonezii ar fi ucis, din 1988 si pana azi, peste 10.000 de balene, sustin australienii, care au depus plangerea la ICJ cu patru ani in urma.

Japonia mascheaza vanatoarea comerciala de balene sub un halat de laborator”, a declarat avocatul acuzarii, potrivit Sydney Morning Herald. “Aceasta pur si simplu nu e stiinta”. In 1986, Comisia Internationala pentru Vanatoarea de Balene a interzis complet uciderea in scopuri comerciale a acestor animale. Japonia a folosit insa o portita: uciderea balenelor era permisa, atata timp cat scopul era stiintific. Acuzarea sustine ca astfel mii de cetacee au fost vanate sub pretextul unor cercetari din programul JARPA II, ajungand ulterior pe mesele japonezilor. Curtea le-a dat dreptate australienilor si a cerut Japoniei sa revoce orice fel de permise sau autorizatii privind balenele in cadrul JARPA II.

 

 

Decizia Curtii Mondiale, care nu poate fi atacata, a fost intampinata cu bucurie atat de oficialii australieni, cat si de asociatiile ecologiste din intreaga lume. Conform AFP, reprezentantii Japoniei au anuntat ca vor respecta hotararea instantei supreme a Natiunilor Unite.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO