Succes important in medicina. Cercetatorii americani au creat tratamentul care prelungeste viata celor cu tumori pe creier
Medicina castiga lupta dupa lupta in dificila batalie cu cancerul. Cercetatorii americani au creat un tratament care prelungeste considerabil viata celor care au tumori agresive pe creier.
Pacientul poarta pe cap electrozi care impiedica inmultirea celulelor periculoase. Dispozitivul poate prelungi viata pacientului cu pana la cinci ani.
In decembrie 2014, Joyce a fost diagnosticata cu o forma agresiva de cancer la creier.
Joyce Endresen, pacienta: "In primele luni eu si sotul meu am fost devastati. Plangeam aproape in fiecare zi."
Medicii i-au extirpat tumoarea, dupa care femeia a facut chimioterapie si radiatii. I s-a propus apoi un tratament care foloseste campuri electrice pentru a lupta impotriva celulelor canceroase.
Pacientul trebuie sa poarte pe scalpul ras un soi de caciulita din electrozi.
Joyce Endresen, pacienta: "Multa lume ma intreaba ce port. Cei mici sunt foarte curiosi sa afle ce am pe cap. Le spun ca este caciula mea de supereroina."
Se creeaza un camp electric de mica intensitate ce perturba reproducerea celulelor cancerigene, care, in cele din urma, mor. Iar electrozii sunt conectati la un mic generator.
Roger Stupp, neuro-oncolog: "Cand am pus bazele acestui tratament, parea ca este un plan SF, la fel ca toate lucrurile noi. Insa el arata cat de mult a evoluat terapia anticancer."
Tratamentul, dezvoltat de un grup de medici americani, prelungeste viata pacientului, fara a-l vindeca insa de cancer.
Roger Stupp, neuro-oncolog: "Durata medie de supravietuire a crescut de la 16 luni la 21 de luni. Mai important, au existat cazuri in care pacientii au mai trait doi, trei, patru sau chiar cinci ani mai mult decat se spera fara acest tratament."
Pentru Joyce, tratamentul a insemnat o sansa nepretuita la o viata normala.
Joyce Endresen, pacienta: "Nu mi-e rusine sa fiu ies in public cu electrozii pe cap, nu-mi pasa de faptul ca lumea isi da seama pe aceasta cale ca am cancer."
Pacienta trebuie sa faca o data la doua luni cate un RMN. Pana acum nu au aparut alte tumori. Un efect secundar al tratamentului este oboseala.
Joyce Endresen: "Nu mai mergem pur si simplu in vacanta. Imi celebram viata, sarbatorim faptul ca ma simt bine, ca pot calatori si pot duce o viata normala."
Doctorii fac teste in speranta ca, in viitor, electrozii vor putea fi folositi pentru a tine in frau si alte tipuri de cancer agresiv, precum cel pancreatric sau cel ovarian.