Cum trebuie sa actionati daca o viroza respiratorie tine mai mult de 3 saptamani. Simptomele pot anunta un tip de cancer
Suntem inca in sezonul virozelor respiratorii, asa ca simptomele de aceasta natura nu ar trebui sa ne mire.
Totusi, daca o raceala nu se mai termina sau daca sariti frecvent dintr-un episod de boala in altul la varsta adulta, mergeti la medic.
La fel, apelati la specialist daca sunteti ragusiti mai mult de 3-4 saptamani. Spre deosebire de toate celelalte forme de viata, virusurile nu consuma hrana si nu produc energie.
Bacteriile sunt o alta clasa de micro-organisme care isi asigura hrana din absolut orice. Au o putere de adaptare uriasa din acest motiv.
Infectiile pe care le provoaca impun tratament cu antibiotice. In cazul virusurilor aceasta medicatie nu are efect.
In Romania, insa, patru din cinci pacienti apeleaza la antibiotice, desi nu este cazul.. Actioneaza impotriva propriilor persoane si le pot face rau si altora.
Doctor, Simin Florescu, Medic primar boli infectioase: "Din pacate, in tara noastra exista aceasta idee cum ca daca un doctor nu iti prescrie antibiotic, cand considerii tu ca ai nevoie, te duci si cauti pana gasesti unul care iti prescrie, asta e o greseala foarte mare. Ajung sa fie colonizati de tulpini de gemerni, unii sunt doar colonizati si dau altora germeni si mai rezistenti".
Chiar daca nu va imbolnaviti in urma contactului cu astfel de microorganisme, puteti sa le transmiteti celor mici. In unele cazuri, pentru bacterii nu exista arma terapeutica. Germenii de spital, spre exemplu.
Se estimeaza ca, anual, trecem prin cel putin un episod infectios de natura virala. La alergici pot aparea si alte reactii.
Doctor, Monica Schifirnet, Medic primar alergolog: "Curge nasul, stranutam, ne mananca in gat, ne mananca ochii eventual cu secretii apoase"
E bine sa cereti parea unui specialist. Pe un teren alergic, infectiile respiratorii vor fi multe si dificile.
Daca, insa, o viroza respiratorie tine mai mult de 3 saptamani - desi nu va stiti alergici - ori raguseala persista in acelasi interval, apelati la un pneuomolog.
Simptomele pot anunta cel mai frecvent tip de cancer in randul barbatilor.
Doctor Magdalena Ciobanu, medic priamar pneumolog: "Simptomele sunt foarte putine, nu le bagi in seama si diagnosticam de obicei tarziu. Din pacate, un raspuns la intrebare am cancer la plamani, nu este foate cinstit, un "nu" categoric pentru ca pot sa aiba tumori, mici de pana la 1 cm pe care nu le poti observa."
Nu sunt vizibile pe o radiografie banala, dar se pot diagnostica la bronhoscopie sau la examenul computer tomograf. Medicul specialist va indica aceste investigatii, daca veniti la consultatie.
Sursa: Pro TV
Etichete: simptome, bacterii, raceala, antibiotice, csid, virusuri, viroze,
Dată publicare:
27-03-2017 09:48