Plamanii fumatorilor se deterioreaza de trei ori mai repede decat la un nefumator. Cum se face radiografia pulmonara corecta

Ultimul update: Joi 18 Mai 2017 06:59
Data publicarii: Duminica 26 Martie 2017 11:40
Categorie: CSID

La nivelul plamanilor are loc schimbul de gaze cu mediul exterior. Alveolele pulmonare intermediaza fenomenul. Acestea trebuie mentinute suple pe tot parcursul vietii. Le mariti in cel mai nefericit mod cu ajutorul fumului de tigara.

Daca isi maresc volumul devin inutile si reduc dramatic din capacitatea de respiratie. Cum le protejati? Simplu: nu fumati!
Un fum de tigara. Inca unul. Si inca unul... Compusii intra direct in alveolele pulmonare, mici celule din plamani ce faciliteaza trecerea oxigenului in sange. In acelasi timp, dioxidul de carbon este eliberat din sange si va iesi prin expiratie. Tigarile fragilizeaza aceste spatii.

Prof dr. Virgil Mihaescu, medic primar pneumolog: "In momentul acela celulele respective incep sa fie pe de-o parte distruse. Pe de alta parte, scade apararea respiratorie."

Pe de-o parte, fumatul distruge aceste mici baloane cu gaze respiratorii. Pe unele insa nu le elimina, ci le mareste in dimensiuni. Isi pierd astfel capacitatea de a face schimbul de gaze si raman baloane inutile.

Lasati bebelusii sa isi suga degetele! Iata ce spun psihologii si pediatrii de aceasta practica, respinsa de multi parinti

Asa apare emfizemul pulmonar, ireversibil. Simtiti oboseala si daca urcati 2-3 trepte, iar calitatea vietii este deteriorata.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: "Sunt niste bule mari, in mare parte inutile, care mai mult decat atat pot comprima tesutul din jur. Atunci scade si mai mult capacitatea respiratorie."

Scaderea capacitatii repiratorii are loc in fiecare an, pe masura ce timpul trece. 25 de ml pirdem la fiecare 365 de zile. Un fumator pierde de pana la trei ori mai mult in acelasi interval. Evaluarea se face prin spirometrie.

Pe de alta parte, dificultatea de respiratie trebuie sa va duca obligatoriu si la o radiografie de plaman. Asta ca sa vedeti daca in interiorul acestor organe-pereche nu exista infectii sau procese inlocuitoare de spatiu. Medcii spun ca o radiografie frontala nu este de ajuns!

Dr. Barbu Cristian, medic primar radiolog: "Noi am avut foarte multi pacienti cu cancer pulmonar care au fost tratati pentru infectii, pentru ca tumorile se suprainfectasera si ele se pot superinfecta si ele pot fi mascate de o infectie, de o viroza respiratorie. Daca faci radiogradie fata si profil ai mai multe sanse da vezi o leziune pulamonara."

Asadar, radiografia pulmonara corecta trebuie sa fie fata si profil.

Cum sa ne mentinem dintii naturali pana la varsta a treia. Procedura esentiala de care mai avem nevoie pe langa periaj

Cum sa ne mentinem dintii naturali pana la varsta a treia. Procedura esentiala de care mai avem nevoie pe langa periaj

csid relatie copii parinte

Cum trebuie să gestionați relația părinte-copil. Cuvintele de care au nevoie

Cataracta trebuie tratată cât mai repede. Medicii recomandă intervenția cu laserul

Vorbitul în timpul mesei și folosirea farfuriilor mari duc la îngrășare

Riscurile la care vă expuneți când consumați alcool în timp ce luați medicamente

Copii operaţi în pântecele mamei, la 2 spitale din România. "Sunt puţine centre în lume"

Roşioara, cel mai sănătos peşte din România. De unde vine 80% din peştele de la noi

csid

Starea constantă de îngrijorare dăunează grav organismului