Descoperire uriasa pe Marte. Ce a detectat un avion al NASA in atmosfera planetei rosii
Un avion Boeing 747 special echipat, apartinand agentiei spatiale americane, a detectat atomi de oxigen in straturile superioare ale atmosferei rarefiate a planetei Marte.
Este pentru prima oara cand agentia spatiala a facut aceasta observatie in ultimele patru decenii, conform Fox News.
Avionul special echipat care a realizat aceasta observatie se numeste SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy), iar, potrivit NASA, nivelul de oxigen descoperit in mezosfera planetei Marte este aproximativ la jumatate fata de asteptarile planetologilor.
"Oxigenul atomic din atmosfera planetei Marte este deosebit de greu de masurat", precizeaza Pamela Marcum, cercetator in cadrul proiectului SOFIA. "Pentru a observa lungimile de unda ale oxigenului atomic in spectrul infrarosu indepartat, cercetatorii trebuie sa plaseze instrumente in straturile superioare ale atmosferei terestre si este nevoie de instrumente foarte sensibile, in acest caz de un spectrometru. SOFIA asigura aceste conditii", a adaugat ea.
Avionul SOFIA a realizat aceste masuratori in timp ce zbura la o altitudine cuprinsa intre 11.000 de metri si 14.000 de metri.
Pe Pamant, doi atomi de oxigen se unesc pentru a forma molecula de O2 pe care o respiram. Oxigenul atomic a fost detectat anterior in atmosfera planetei Marte in timpul misiunilor Viking si Mariner.
'Oxigenul atomic influenteaza modul in care alte gaze evadeaza din atmosfera lui Marte si astfel are un impact deosebit asupra atmosferei intregii planete", conform NASA.