NASA a incheiat misiunea de simulare a vietii pe Marte. Ce au povestit oamenii de stiinta care au trait izolati timp de un an
Sase oameni de stiinta care au petrecut ultimul an in izolare, in cadrul unei misiuni ce a simulat conditiile de pe Marte, s-au bucurat din nou de aer curat si de libertate.
Proiectul a luat final si a fost un succes. Participantii spun ca experienta lor demonstreaza ca oamenii pot crea intr-o buna zi o colonie pe planeta rosie.
Cei 6 cercetatori, trei barbati si trei femei, au salutat publicul vizibil usurati ca misiunea lor a ajuns la final si, mult mai important, spun ei, ca a fost un succes.
Cyprien Verseux, membru al echipei: "O misiune pe Marte in viitorul apropiat este un proiect realist. Cred ca obstacolele tehnologice si psihologice pot fi depasite."
Provocarea nu a fost usoara. Au stat aproape un an in izolare, intr-un dom, amplasat pe un vulcan din Hawaii, care imita intr-o anumita masura conditiile de pe planeta rosie. Au trait la comun, au obtinut singuri energia si apa necesara vietii, si au iesit din dom doar imbracati cu costume speciale.
Christiane Hieneke, membra a echipajului: "Sa vezi ca ai succes, ca poti scoate apa dintr-un pamant care la prima vedere pare uscat... este o dovada ca acelasi sistem poate functiona si pe Marte."
Cel mai greu, spun ei, a fost sa convietuiasca intr-un spatiu restrans, pentru o perioada atat de lunga.
"Fetele au tricotat destul de mult. Nu la fel de mult au stat pe banda de alergare. Din fericire, a trebuit sa pedalam pentru a obine energie, asa ca am facut si miscare. In mare insa, a fost frig si intuneric."
Proiectul a fost organizat de cercetatorii de la Universitatea din Hawaii, cu finantare din partea NASA. Nu este insa cea mai lunga simulare a unei misiuni pe Marte. Cercetatorii rusi au petrecut 520 de zile in izolare, in conditii similare celor de pe planeta rosie.
Pe de alta parte, seful NASA a anuntat ca o misiune umana pe Marte ar putea avea loc peste doua decenii.