Studiu: Când s-a evaporat apa din lacurile și râurile de pe planeta Marte


Ultimul update: Luni 07 Octombrie 2019 19:57
Data publicarii: Luni 07 Octombrie 2019 19:56
Categorie: Stiri Stiinta
marte

În urmă cu aproximativ 3,5 miliarde de ani, apa din lacurile şi râurile de pe planeta Marte s-a evaporat 'din cauza fluctuaţiilor climatice', potrivit unui studiu publicat luni în Nature Geoscience, relatează AFP.

 

Este acceptat la scară largă faptul că pe Planeta Roşie a existat în trecut apă din abundenţă sub formă lichidă, în lacuri, râuri şi poate chiar un vast ocean care acoperea cea mai mare parte din câmpiile din nordul planetei. Însă această apă lichidă a dispărut fără să se ştie cu adevărat de ce sau cum.

William Rapin de la California Institute of Technology din Statele Unite şi colaboratorii săi au studiat date colectate în 2017 de roverul american Curiosity din craterul Gale, cu o vechime de aproximativ 3,5 miliarde de ani.

'Un moment crucial din istoria planetei Marte', potrivit studiului. 'Ştim că în această perioadă mediul de pe planeta Marte s-a schimbat radical. Atmosfera sa a fost erodată activ de vântul solar', a declarat William Rapin.

'Suntem convinşi că acest lucru a modificat profund climatul', a adăugat cercetătorul.

Cu toate acestea, analiza a sute de metri de straturi geologice distincte efectuate în craterul Gale 'arată prezenţa intermitentă a depunerilor de sare în roca sedimentară', sugerând existenţa unor perioade de evaporare puternică a apei în acea perioadă.

'Descoperim o realitate a fluctuaţiilor climatice, între perioade umede şi cele uscate, care ne informează în legătură cu tipurile de ioni disponibile în apa lichidă care a curs la suprafaţă, precum şi despre tipul de modificări ale mediului cu care viaţa ar fi trebuit să se confrunte dacă ar fi existat pe Marte la vremea respectivă', a concluzionat William Rapin

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Mădălina Lefter si Dragoș Moldovan vor canta alături de Tudor Chirila in semifinală:"De data aceasta presiunea este un pic mai mare."

05:42
Cum scapi de ridurile de pe gât, mâini și față

Întreținerea tenului este foarte importantă


15:45
Bogdan Dumitraș și Jasmina Răsădean, emoții înainte de a doua semifinală. Ce mesaj au pentru oamenii de acasă

05:06
Andi Țolea si Elena Ilie, pregătiri înainte de a doua semifinală. Ce părere au cei doi despre faptul că vor canta alături de Smiley la scena, vinerea aceasta.

03:10
Ce planuri au vedetele pentru anul 2020

Amalia Năstase: "Îmi propun să am mai multă încredere în mine"


03:46
Casă arsă, reconstruită de echipa "Las Fierbinți"

Echipa "Las Fierbinți" a strâns bani pentru materiale de construcții, muncitori


10:48
Importanța Vitaminei D în sezonul rece

Deficitul de vitamina D afectează sistemul imunitar


05:05
Adrian Enache și fiica lui, Diana Enache, la "ședința cu părinții"

09:33
COZONACUL DE AUR - Ediția de Crăciun - Luminița Gagiu

25:37
Cum s-au îmbrăcat vedetele a la Elle Style Awards 2019

Diana Sar și Nicoleta Nucă de nerecunoscut


05:41