Stephen Hawking: "Planeta Marte va fi colonizata de oameni in urmatorii 100 de ani"
Planeta Marte va fi colonizata in urmatorii 100 de ani, a sustinut celebrul astrofizician britanic Stephen Hawking intr-un interviu oferit luni agentiei ruse Tass.
"NASA, dar si alte agentii spatiale sunt concentrate pe Marte. Este cea mai apropiata planeta din categoria Pamantului, cu o scoarta solida si o atmosfera. Chiar daca Luna ar fi mai usor de colonizat pentru ca se afla la o distanta de doar 3 zile, Marte reprezinta o provocare mult mai interesanta si va fi nevoie de o colonie complet autosuficienta", a comentat savantul britanic, relateaza Agerpres.
Insa, "in urmatorii 100 de ani nu am nicio indoiala ca vor fi oameni care vor trai pe Marte. Pentru a reusi acest lucru este nevoie de investitii care sa permita dezvoltarea stiintei despre cum sa supravietuim pericolelor precum radiatiile cosmice, slabirea si deteriorarea organismului uman, si cum sa ne descurcam fara proviziile vitale provenite de pe Pamant", a adaugat el.
De asemenea, in interviul oferit Agentiei TASS, omul de stiinta britanic si-a marturisit visul de a zbura in spatiu si speranta ca aceasta dorinta va deveni in curand realitate.
"Mereu am visat sa zbor in spatiu. Dar foarte multi ani am crezut ca va ramane doar un vis. Prizonier intr-un scaun cu rotile, pe Pamant, cum as putea eu sa intru in contact cu maretia spatiului daca nu prin imaginatie si prin munca mea in calitate de fizician. Nu m-am gandit niciodata ca mi se va oferi oportunitatea de a vedea frumoasa noastra planeta de pe orbita sau de a privi dincolo de ea, spre spatiul necuprins. Aceasta era sansa prin excelenta a astronautilor, acei cativa norocosi care au oportunitatea de a trai minunea si emotia unui zbor spatial. Insa acum am sansa de a ajunge in spatiu prin Virgin Galactic (companie care pregateste un program de zboruri spatiale comerciale)", a mai sustinut el.
Diagnosticat cu scleroza laterala amiotrofica inca din 1963, pe cand avea 21 de ani, Hawking a ales sa ignore pronosticul medicilor care i-au dat cel mult 2 ani de trait si, totodata, s-a impus treptat drept unui dintre cei mai influenti oameni de stiinta ai secolului XX, autor al unor teorii importante despre originea si evolutia Universului si despre relatia dintre gaurile negre si termodinamica.