Statuia uriaşă a unui războinic dac, găsită în Roma. De ce a fost îngropată sub pământ
Descoperire extraordinară făcută de arheologii italieni acum câteva zile, în centrul Romei.
O statuie de războinic dac din marmură albă a fost descoperită în urmă cu câteva zile în centrul Romei, pe via Alessandrina, de arheologii de la Direcţia de Patrimoniu a Capitoliului. Ea datează chiar din perioada împăratului Traian, fiind, cel mai probabil, una dintre cele 60-70 de astfel de statui care ornau Forul construit de împăratul roman după victoria sa asupra dacilor.
IMAGINI CU DESCOPERIREA, ÎN GALERIA FOTO
Până acum se cunosc în jur de 15 astfel de statui, majoritatea doar sub formă de fragmente. Ele au fost date jos în jurul anului 850, fiind folosite ca materiale de construcţie pentru zidurile medievale, iar după demolarea acestroa au ajuns să fei acoperite de pământ. Cea găsită acum este încă fragmentară – un tors uriaş, de 1,5 metri – dar arheologii speră să găsească şi capul.
Statuile, ca şi Forul lui Traian, au fost concepute de celebrul arhitect Apollodor din Damasc, iar costurile construcţiei au fost acoperite de prada de război luată de romani după victoria asupra lui Decebal. Clădirea, care înconjura practic Columna lui Traian, nu mai există azi.