Statuie romană din secolul I, descoperită într-o cutie de margarină

12-12-2018 17:50


Statuie minerva

O statuie a zeității Minerva, care datează din secolul I, a fost descoperită într-o cutie de margarină, unde a stat ascunsă ani la rând.

 

Len Jackman, un căutător de metale în vârstă de 66 de ani, se afla la o fermă locală din Oxfordshire, unde îi ceruse permisiunea unui fermier să caute metale pe proprietatea sa, informează CNN.

„M-a invitat pe proprietate, mi-a dat o hartă și mi-a spus că au mai fost aici și alte persoane ca mine. Apoi a scos o statuie dintr-o cutie veche de margarină, spunând că a găsit-o pe proprietatea sa”, a spus Jackman, fost șofer de TIR.

În aceeași cutie se mai aflau și câteva monede din aur. Bărbatul bănuia că sunt de proveniență romană, însă ipoteza a fost confirmată câteva luni mai târziu, când Len Jackman s-a întors la ferma bărbatului.

„I-am spus că voi duce ce am găsit la Centrul pentru Resurse al Muzeului din Standlake și m-a întrebat dacă vreau să iau și obiectele din cutia cu margarină”, a mai spus el.

Marți dimineața, Jackman a fost invitat la British Museum din Londra, unde a ajuns statuia – unul dintre cele 78.000 de obiecte descoperite de cetățenii britanici anul trecut și care au ajuns la acest muzeu. 93% dintre obiecte au fost găsite de căutători de metale precum Jackman.

Statuia Minervei este analizată de experții britanici, astfel că nu se știe pentru moment valoarea acesteia.

Potrivit British Museum, statuia datează din secolul I, deși inițial s-a crezut că este o replică modernă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: CNN

VIDEO PROTVPLUS.RO