Sonda Chang'e 4 s-a trezit din hibernare. Date surprinzătoare transmise de pe Lună
Sonda chineză Chang'e-4, care a aselenizat pe 3 ianuarie, s-a confruntat pe faţa nevăzută a Lunii cu temperaturi nocturne ce au fost mai scăzute decât se aşteptau oamenii de ştiinţă, a anunţat joi Agenţia spaţială chineză (CNSA).
Temperatura de la suprafaţa Lunii a scăzut sub -190 de grade Celsius, o valoare "mai rece decât se aşteptau oamenii de ştiinţă", în timpul primei nopţi lunare petrecute de sonda Chang'e-4, care poartă numele zeiţei Lunii din mitologia chineză.
Temperaturile nocturne de pe faţa ascunsă a satelitului natural al Pământului au fost înregistrate de sonda chineză după ce aceasta a redevenit activă miercuri, la finalul unei perioade de "hibernare" care a durat aproximativ două săptămâni.
Aceste valori sunt mai scăzute decât cele înregistrate de precedentele misiuni americane, a declarat directorul misiunii Chang'e-4, Zhang He, pentru agenţia de presă Xinhua. "Acest lucru se datorează probabil diferenţei de compoziţie a solului de pe cele două feţe ale Lunii", a explicat el.
Sonda Chang'e-4 este echipată cu instrumente dezvoltate de oameni de ştiinţă suedezi, germani şi chinezi, pentru a studia mediul lunar, radiaţia cosmică şi interacţiunea dintre vânturile solare şi suprafaţa Lunii.
Sonda chineză a eliberat şi un mic robot teleghidat pe roţi, denumit Yutu-2 (Iepurele de jad 2), care va efectua experimente ştiinţifice în craterul lunar Von Karman.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!