Soluția care ar putea salva animalele pe cale de dispariție. Ce încearcă să facă mai mulți cercetători din Marea Britanie
În viitor, criogenarea ADN-ului ar putea fi o soluție pentru salvarea a zeci de mii de animale aflate în pericol de dispariție.
O echipă de cercetători englezi strânge probe genetice într-o bază de date globală, cu speranța că vor putea readuce la viață unele specii.
Grădina Zoologică din Londra pregătește, deja, o bancă ADN, unde vor fi depozitate materialele genetice provenite de la diferite specii de animale cu risc. Astfel, în cazul în care dispar complet de pe Pământ, pot fi recreate în laborator.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Dr. Taina Strike, London Zoo: „Este într-adevăr ceva revoluționar faptul că ne gândim nu la conservarea animalului, ci la conservarea ADN-ului acelui animal într-un mod în care să poată fi readus la viață, pentru a ajuta acele specii pe care poate le-am pierdut. Adică, ar fi trist, ar fi tragic să ajungem la acel punct. Dar, dacă vom ajunge vreodată, avem cel puțin o soluție temporară.”
Într-un alt orășel din Marea Britanie, o fundație pentru protejarea mediului depozitează material genetic. Tehnologia criogenării ADN-ului poate fi îmbunătățită, dar oferă o soluție pentru animalele aflate pe cale de dispariție.
Tullis Matson, Founder of Nature's SAFE charity: „Acesta ar putea fi un colac de salvare vital pentru multe specii care sunt literalmente pe marginea extincției. Putem îngheța țesuturi, putem îngheța acele specii în timp. Vor putea fi readuse la viață oricând, în 10, 20 sau 1.000 de ani, practic într-o stare vie. Multe dintre ele sunt pe marginea unei prăpastii. Și acesta poate fi unul dintre ultimele colace de salvare pentru multe dintre speciile noastre în viitor.”
Iar cifrele dau dreptate cercetătorilor. Jumătate dintre cele 18 specii de pinguini sunt fie vulnerabile, fie în pericol să dispară.
În urmă cu un secol, 100 de mii de tigri trăiau în sălbăticie. Acum au mai rămas doar 4.500. În total, sunt peste 46 de mii de specii în primejdie.