Singura retea de telemedicina pentru epilepsie din Romania, creata de un neurolog din Cluj. Cum sunt ajutati bolnavii
Un medic neurolog din Cluj a pus pe picioare singura retea de telemedicina din tara, specializata in epilepsie. Functioneaza ca o baza de date si faciliteaza accesul la investigatii.
Totul in contextul in care, potrivit datelor oficiale, in Romania, peste 150 de mii de persoane sufera de aceasta boala. Dar specialistii spun ca numarul este chiar si de trei ori mai mare.
Astfel de aparate, menite sa ii ajute pe cei care sufera de epilepsie ori vor sa afle daca au aceasta boala, au ajuns in patru centre din tara - la Suceava, Oradea, Sibiu si Cluj Napoca. Sunt conectate intre ele prin intermediul unui server, asa ca doctorii pot monitoriza pacientii de la distanta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O persoana care are nevoie de ajutor poate sa mearga in unul dintre cele patru cabinete, unde poate primi sfaturi si de la medici aflati la sute de kilometri distanta.
In alte tari, un astfel de sistem, numit telemedicina, este folosit de zeci de ani.
In Romania, aproape patru sute de mii de persoane sufera de epilepsie, estimeaza specialistii.
Bogdan Florea, medic primar neurolog: "Nu stim cati sunt, nu este vina autoritatilor, oamenii nu spun ca au epilepsie.Automat se pierd niste drepturi, permise portarma, permis de conducere, loc de munca."
Maia, in varsta de 7 ani, s-a nascut cu aceasta boala dupa ce mama ei a avut o problema medicala in timpul sarcinii.
Marina Rotila, mama: "Primul an de scoala a fost foarte greu intr-un sistem romanesc de stat. Copilul a intampinat probleme la nivel de discriminare, nivel de acceptare. Nu exista niciun grad de toleranta."
Depistata si tratata la timp, epilepsia poate fi vindecata, spun medicii.