Tot mai putini absolventi de Medicina vor sa ramana in Romania. Tara care le ofera salarii de 15.000 de euro pe luna

Ultima actualizare: 09-11-2016 00:33

Avem medici tineri, dar putini vor sa mai ramana aici. Este raspunsul pe care il dau multi absolventi ai facultatilor de profil dupa ce isi termina studiile.

O confirma si un targ de joburi desfasurat, duminica, la Cluj.
Tot mai multe firme de recrutari din Norvegia, Suedia, Olanda sau Marea Britanie vin in tara noastra sa caute forta de munca in domeniu. Ofera in schimb salarii care pot ajunge chiar si pana la 15.000 de euro.

Delia are 24 de ani si este studenta la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj. Dezamagita de sistemul de sanatate din Romania, vrea sa mearga intr-o tara nordica unde, spune ea, ar fi apreciata si ar putea munci in conditii decente.

Explicatiile unor tineri ca Delia spun multe despre ce se va alege de sistemul nostru de sanatate in urmatorii ani.

Delia Roman, studenta medicina: "Ma interesez de posibilitatea de a merge dincolo pentru ca aici spitalele sunt dezastruoase, salariile foarte mici. Vreau sa imi fac rezidentiatul undeva, sa ma dezvolt ca medic si sa imi ofere suportul necesar de a trai."

Firmele de recrutare din tarile scandinave vaneaza specialisti bine pregatiti.

Ana Maria Garbovan, reprezentant firma recrutare: "In tarile nordice exista un deficit de medici, au mai putine facultati si considera medicina o meserie foarte grea.

Salariile incep net de la 5000 de euro si variaza in functie de specializare. Zic net pentru ca impozitele in tarile nordice sunt mult mai mari decat la noi pentru ca ofera multe servicii sociale.

Ofera cursuri gratuite, de asemenea si cazarea si mancare, dar si o bursa de 700 de euro pe perioada celor patru luni timp in care se invata limba."

Oana Alexa, organizator targ de cariere: "Sunt atrasi de pachetele salariile care, spre exemplu, la un medic specialist poate sa ajunga pana la 14-15.000 de euro pe luna, cei cu experienta, iar pentru asistente medicala salariile pornesc de la 2000 - 3000 de euro pe luna. Cei mai bine platiti sunt insa si medicii stomatologi. "

Nu doar doctorii sunt intersati de aceaste oferte ci si restul cadrelor medicale.

Femeie: "Sunt pe kinetoterapie. Fac si masaje."

Reporter: "De ce v-ar tenta sa strainatatea?"

Femei: "Motive financiare in mod deosebit. As prefera sa plec intr-o tara unde se vorbeste engleza, dar m-as descurca si intr-o tara de limba franceza spre exemplu."

Nici strainii care studiaza la noi nu raman in tara. Cei mai multi vin in Romania pentru taxele mici de la universitati, apoi isi cauta de lucru in tari unde sunt bine platiti.

Student: "Cred ca salariul este mult mai mare in Germania. Imi place Romania, dar totusi Germania este casa mea si vreau sa ma intorc acolo."

Ca sa combata acest fenomen, managerii spitalelor private incearca sa ofere salarii mai mari.

Roman Boca, manager spital privat Vatra Dornei: "Cautam medici pe multe specialitati. Trebuie sa ii motivam financiar, sa le oferim locuinta.

Un medic la noi poate castiga incepand de la 1000 de euro si se poate duce pana la 5000 de euro, in functie de specialitate, performanta, si de a alege sa munceasca cat mai mult."

In prezent, aproximativ 14.000 de medici romani muncesc in strainatate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO