Scolile postliceale de asistenti medicali, luate cu asalt de elevii straini: "In Romania dureaza 3 ani si costa 2000 de euro"


Ultimul update: Luni 14 Noiembrie 2016 07:12
Data publicarii: Vineri 11 Noiembrie 2016 18:23
Categorie: Stiri Sociale

Dupa ce s-au umplut de straini facultatile de medicina din marile centre universitare, iata ca au succes si scolile postliceale, de asistenti medicali.

Tinerii admit ca la noi invatamantul costa mai nimic, si dupa ce invata o meserie merg in tarile lor unde sunt foarte bine platiti. Un asistent bun ia in occident si cateva mii de euro lunar.

Wiamare 21 de ani si si-a lasat familia si prietenii acasa, in Israel, ca sa invete in Romania meseria de asistenta medicala. Inainte sa se inscrie la postliceala, a facut cursuri de limba romana.

Wiam, eleva: "Am invatat limba romana, am facut anul pregatitor. Nu stiu cum am invatat, e usor, nu e foarte greu. Si imi place aici la Romania."

Strainii recunosc ca vin la noi, in primul rand pentru ca taxa de studiu este de trei ori mai mica iar examenele sunt ceva mai usoare.

Iyad Asadi, elev: Aici e 3 ani si costa 2000 de euro. In Israel e 4 ani si se fac examene foarte grele si e 6000 de euro, e foarte scump. Imi place Romania. Dupa ce termi, plec in Israel.
Reporter: E platita bine aceasta meserie?
Iyad Asadi, elev Da, primesc 4000 de euro, foarte bine se castiga.

Daca ar profesa aici ar castiga doar 1.200 de lei. Oricum sunt multumiti ca nu au cheltuieli mari.

Jirys,eleva: "E mai frumos si mai ieftin. Poate stau aici, in Romania sau ma duc in Israel. Imi place viata aici, mancarea e buna, tot imi place."

Profesorii spun ca tinerii sunt sarguinciosi si prind totul foarte repede.

Sefa catedra nursing, Scoala Postliceala Sanitara "Ghica Voda Iasi": "Sunt incantati ca le este recunoscuta diploma in Europa si in Israel."

Strainii vin in numar mare si la Facultatile de Medicina de la noi. In Iasi studiaza aproape 3000 din 60 de tari, iar in Cluj - peste 2000.
 

Salariile din spitale si scoli, marite cu scandal in Parlament. In sala ar fi fost 153 de deputati, dar s-a votat de 185 ori
De cati bani ar fi nevoie pentru programul
VIDEO PROTVPLUS.RO