Secretele unui loc sfant pentru crestini, descifrate. Savant italian: "Aici este un mic miracol"
Un studiu realizat de oamenii de stiinta italieni aduce informatii neasteptate despre unul din cele mai sfinte locuri ale crestinismului.
O echipa de cercetatori a stabilit ca maslinii din Gradina Ghetsimani din Ierusalim au o vechime de peste 900 de ani, perioada in care s-au conservat miraculos, nefiind afectati de insecte sau bacetrii, scrie Discovery News.
Studiul a durat 3 ani si a fost realizat de Consiliul National de Cercetare din Roma, cu participarea specialistilor de la mai multe universitati italiene.
In cadrul cercetarii au fost studiati opt maslini. Trei dintre acestia au fost datati din perioada secolului al XII-lea, dar radacinile lor sunt mult mai vechi.
“Acesti maslini sunt cei mai vechi din lume”, declara Antonio Cimato.
El crede ca acesti copaci au fost "rearanjati" in perioada cruciadelor, cand a fost reconstruita si biserica din Gradina Ghetsimani.
Maslinii pot creste la loc dupa ce sunt arsi sau taiati. Toti cei opt copaci analizati provin dintr-un singur arbore, mult mai vechi. Asta inseamna ca au fost plantati acolo in mod deliberat.
“De ce au vrut cruciatii sa aleaga un anumit maslin, dintre miile care cresc in Ierusalim? Oare doreau sa pastreze ceva anume, semnificativ? Oare acela era copacul sub care Iisus a plans cu lacrimi de sange, potrivit Evangheliei?" se intreaba retoric Cimato.
Nimeni nu stie asta, pentru ca este imposibil sa gasim copacul originar, adauga savantul.
In ciuda varstei lor respectabile, toti maslinii sunt foarte sanatosi, nefiind afectati de bacterii sau poluare.
In mod straniu, solul acestei gradini pare sa opreasca inmultirea insectelor sau a bacteriilor. “Pot spune ca este un mic miracol”, declara Cimato.
Potrivit Bibliei, in Gradina Ghetsimani Iisus a plans cu lacrimi de sange in noaptea dinaintea capturarii sale de catre soldatii romani. Tot aici Iuda i-a dat celebrul sarut al tradarii, iar ucenicii sai l-au vazut pentru ultima data inainte de rastignire.