Interviu cu istoricul Alin Suciu. De ce este convins ca "Evanghelia sotiei lui Iisus" este un fals
Dupa ce Karen King, cercetatoare la Universitatea Harvard, a prezentat intregii lumi un fragment de papirus care ar scrie despre faptul ca Iisus a fost casatorit, mai multi experti declara ca manuscrisul este un fals. Interviu cu istoricul Alin Suciu.
"Evanghelia sotiei lui Iisus", manuscrisul care poate schimba crestinismul. Ce spun specialistii
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Alin Suciu s-a nascut pe 19 mai 1978 la Oradea, unde a absolvit Facultatea de Filosofie.
Ulterior, a studiat filosofia antica si medievala la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si religia la Universitatea Laval din Quebec, Canada.
In perioada 2009-2011, a lucrat la departamentul de studii biblice al Universitatii din Helsinki. In prezent el locuieste in Hamburg, Germania si este cercetator la AAI - Asien Afrika Institut, unde este specializat in istoria religiilor si coptologie.
Alin Suciu este unul dintre expertii care au contestat autenticitatea papirusului, sustinand ca este vorba despre "un fals modern". El a declarat intr-un interviu pentru www.stirileprotv.ro care sunt argumentele sale.
Reporter: Pe ce anume va bazati cand sustineti ca papirusul prezentat de Karen King este "un fals modern"?
Alin Suciu: Este vorba de mai multe suspiciuni. In primul rand, documentul in sine, dincolo de continut, arata foarte suspect. Sigur nu e parte dintr-un codex (o carte de papirus), pare mai degraba taiat dintr-o bucata mai mare de papirus.
Forma literelor nu e normala si nu mi se pare ca a fost copiat in antichitate, ci in perioada recenta. Exista ceva natural in modul in care curge scrisul unui scrib antic, care acestui document ii lipseste. Nici cerneala nu arata mai bine. Si ea pare a fi falsificata.
Ar mai fi mai ceva de spus despre datare. Karen King spune ca ar data din secolul al IV-lea, dar problema e ca nu avem metode obiective de a data manuscrisele copte. Nu exista manuscrise copte datate de scribi inainte de sec. al IX-lea si nu prea avem obiecte databile descoperite impreuna cu manuscrisele.
Avem doar biblioteca de la Nag Hammadi, care s-ar putea sa dateze din secolul al IV-lea (desi nu e sigur), insa papirusul lui Karen King nu arata deloc asemanator.
Reactia unui istoric roman privind papirusul care scrie despre "sotia lui Iisus". Ce declara acesta
Reporter: Nu poate fi folosita cunoscuta metoda de datare cu carbon 14?
Alin Suciu: Metoda cu carbon ma indoiesc ca poate fi aplicata. Daca s-ar recurge la ea s-ar distruge cam jumatate din papirus (care trebuie ars). In cazul in care acesta e intr-adevara autentic (cum pretind unii), ar fi o pierdere enorma. Nu cred ca cineva isi va asuma acest risc. Metoda nu poate fi aplicata pe o bucatica de papirus, e nevoie de o parte mai insemnata.
La aceste dubii, se adauga cele legate de continut. Simpla verificare a fragmentului ne-a convins pe mine si pe cei mai multi colegi ca e un fals. E ciudat cum atatea lucruri interesante se strang in cativa centimetri patrati. Cele mai multe fragmente copte sunt frustrante, nu intelegi ce vor sa zica, din cauza lacunelor. In acest caz e insa clar: e mentionata mama lui Iisus, care i-a dat viata, are o sotie (probabil tot Maria) si locuieste cu ea.
Reporter: Dumneavoastra ati avut posibilitatea sa cercetati personal fragmentul?
Alin Suciu: Nu, am verificat fotografiile. Nu stim unde este acum fragmentul.
Reporter: Dar credeti ca acest fals ar fi fost facut recent? Cam in ce perioada?
Alin Suciu: Nu stiu, dar ma gandesc ca intr-un moment in care toate aceste probleme legate de Iisus erau actuale. Cu alte cuvinte, e foarte recent. Trebuie sa recunoastem ca fragmentul spune ceea ce multi asteapta sa auda. Ma gandesc ca are doar cativa ani, desi s-ar putea sa dateze din din anii '80.
Reporter: In orice caz, putem spune ca a fost facut ce cineva care cunoaste bine limba copta?
Alin Suciu: Sigur. Pare un fals facut de cineva care stia ceva copta (textul nu e lung si doar cateva cuvinte sunt legate), pentru a se distra sau a lansa ceva senzational. Din acest punct de vedere, fragmentul e intr-adevar unic. In general, falsurile doar imita caracterele copte, dar nu spun nimic, sunt doar litere fara sens. Acesta e primul fals care spune ceva. E ciudat de asemenea de ce proprietarul a ajuns tocmai la Karen, care s-a ocupat de aceste lucruri, ma refer la Maria Magdalena. Textul ii vine ca o manusa, dar nu cred ca a fost implicata in fabricarea falsului.
Reporter: Va referiti la faptul ca dna Karen King a cercetat si alte evanghelii apocrife? Crede in ipoteza din romanul “Codul lui Da Vinci”?
Alin Suciu: Mai mult decat atat, a studiat relatia dintre Maria Magdalena si Iisus, este exact subiectul ei de cercetare.
Reporter: Aceasta presupusa "relatie" mai apare si in ale documente descoperite, in afara de acesta?
Alin Suciu: Da, in Evanghelia Mariei, Evanghelia lui Filip, din ce-mi vine acum in minte. Oricum, nu vreau sa-mi vorbesc de rau colegii, e treaba fiecaruia in cele din urma ce fel de subiecte isi alege sau ce surse foloseste.
Reporter: Desigur. O ultima nelamurire mai am: aceste evanghelii apocrife despre care ati spus acum, din cate imi aduc eu aminte, nu scriu in mod clar ca Maria Magdalena si Iisus ar fi fost casatoriti, ci sunt doar aluzii la acest subiect, asa este?
Alin Suciu: Exact. Acum insa avem scris negru pe alb ca Iisus a avut o sotie si ca locuia cu ea. In Evanghelia lui Filip se spune ca Maria Magdalena era “insotitoarea” lui Iisus. Unii savanti au spus ca insotitoare nu inseamna nevasta. In limba copta, nevasta se spune "hime". Acest cuvant lipsea din texte pana acum. Acest nou papirus il face pe Cristos sa spuna "tahime", adica “sotia mea”. Pana acum nu am avut astfel de probe, textele erau aluzive, asa cum ati remarcat.
Asta ii face pe multi sa se indoiasca. Un fragment atat de mic, dar care spune atat de multe. Mai mult, pe ultimul rand al textului, Iisus spune "eu locuiesc cu ea pentru ca..." Nu stim din pacate de ce, textul se intrerupe aici. Pacat, ne-a facut curiosi! Daca imi permiteti o ultima remarca, statutul marital al lui Cristos nu era o problema in primele secole ale crestinismului.
Nu gasim texte care sa vorbeasca despre asta. E mai degraba interesul nostru, de aceea textul pare sa ne exprime mai bine pe noi si dilemele noastre contemporane decat pe cele ale crestinului din primele secole.
Stiti, in “Evanghelia secreta a lui Marcu”, un alt fals modern, Iisus era prezentat ca fiind homosexual. Acum aflam, brusc, ca era casatorit….
(interviu realizat de Roxana Ruscior)