Romania se pregateste sa devina casa mondiala a cercetarii. Ce descoperiri s-ar putea face cu laserul de la Magurele
Cel mai mare laser din lume, cel de la Magurele, care are o capacitate echivalentă cu zece la suta din puterea Soarelui, este aproape gata.
Oameni de afaceri si cercetatori japonezi au vizitat minunea ELI- NP, care ar putea aduce solutii pentru tratarea cancerului sau materiale rezistente pentru o viitoare calatorie pe Marte. In plus, unele dintre cele mai mari companii din lume sunt interesate sa deschida la Magurele propriile centre de cercetare.
Pe langa faptul ca avem la noi cel mai puternic laser din lume, sala sterila in care sunt amplasate componentele dispune si de cea mai performanta podea construita vreodata. Oamenii de afaceri japonezi au fost interesati sa afle cum va reactiona podeaua in cazul unui mare cutremur.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Academician Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP: "Va oscila, dar problema pentru sistem nu e ca nu are voie sa oscileze, dar trebuie sa oscileze exact in acelasi fel."
Companii japoneze din domeniul opticii sau al automobilelor vor sa se implice in proiectul de la Magurele. La fel si oameni de afaceri ori cercetatori din Cehia sau Marea Britanie.
Odata cu ELI-NP, Romania ar putea deveni casa mondiala a cercetarii. Unul dintre obiectivele romanilor este sa creeze in jurul laserului un parc international, unde ar urma sa isi ridice sedii cele mai mari companii din lume. Au existat deja discutii cu 70 de firme de renume international, printre care IBM sau Mitsubishi. De altfel, directorul stiintific al ELI-NP este chiar un japonez.
Profesor Kazuo Tanaka, directorul stiintific ELI-NP: "Puterea acestui laser poate fi folosita pentru terapii inovatoare in tratarea cancerului."
Aici vor lucra cei mai priceputi cercetatori in domeniul fizicii nucleare. Din pacate, Romania nu a rezolvat inca problema de legislatie care interzice unor savanti straini sa se angaja la ELI-NP pe motiv ca nu au diploma de Bacalaureat. Deocamdata, din 130 de cercetatori angajati, doar 40 sunt straini.
Academician Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP: "N-a existat caz sa fie mai repede de 6 luni rezolvat, iar unele cazuri dureaza de un an de zile. Daca noi ii tinem cate luni de zile, renunta."
Cehia, Romania si Ungaria sunt statele care au construit impreuna acest proiect, dar Romania il va gazdui si manageria. Costurile se ridica la 350 de milioane de euro, bani europeni.