Peste 15.000 de opere de artă, care surprind viața de pe Pământ, vor fi trimise și îngropate pe Lună, în cadrul unui proiect al Agenției Spațiale Americane.

Printre ele se află și povestirea unui scriitor român. Operele vor fi transpuse în cipuri, de dimensiunea unui nasture, care au fost proiectate să reziste milioane de ani.

Sunt trei capsule ale timpului care vor duce pe Lună o colecție de 150 de mii de lucrări - fotografii, opere literare, discuri muzicale ori picturi, de la mii de artiști din întreaga lume. Printre ele se află și „Alegere”, o povestire a scriitorului roman de science fiction Liviu Surugiu.

Liviu Surugiu, scriitor: „Este vorba despre un tată părăsit, singur pe Lună, care își trăiește ultimele clipe și care are de ales între a supraviețui sau a renunța la amintirea fiului lui. Și el face o alegere”.

Misiunea aparține celor de la NASA, care se pregătesc să trimită un nou echipaj uman pe satelitul natural al Pământului, în 2025. În avanpremiera acestei misiuni, vor fi trimise în spațiu, în trei tranșe, mai multe echipamente performante, printre care si robotul care va îngropa capsulele.

Liviu Surugiu, scriitor: „Va fi îngropată sub stratul de praf lunar, denumit regolit. Era ca un nasture discheta, memoria pe care sunt înregistrate toate aceste documente care vor ajunge pe lună. Sunt niște cipuri de memorie, din nichel și din aur, ca să reziste în condițiile de iradiații, de lipsă de atmosferă”.

De-a lungul timpului, Liviu Surugiu a publicat mai multe lucrări în cele mai importante reviste de profil din SUA și l-a impresionat pe Samuel Peralta, coordonatorul programului „The Lunar Codex”, care l-a și ales pentru această misiune inedită.

Liviu Surugiu, scriitor: „Când ai un vis și se împlinește, cumva te simți golit, pentru că te-ai agățat de el. Dar când e ceva pe care nici măcar nu l-ai visat, în momentul acela nu știi cum să reacționezi, adică bucuria este ieșită din comun”.

Capsula care include și lucrarea scriitorului român va ajunge pe Lună la începutul anului viitor.