Pamantul risca sa ajunga asemeni planetei Marte. Ce se va intampla si cand ar putea viata sa dispara
Noile date despre planeta Marte i-au pus pe ganduri pe savanti, care se tem ca si Pamantul va ajunge candva la fel de arid si lipsit de viata. Iar asta s-ar putea intampla mult mai repede decat se banuia pana acum.
Oamenii de stiinta trag un semnal de alarma in privinta campului magnetic al Terrei. Acesta va slabi in intensitate, iar polii se vor inversa, viata pe planeta noastra urmand sa fie grav afectata.
In prezent, viata pe Terra este posibila datorita campului magnetic al planetei, care ne protejeaza de radiatiile ucigase ale Soarelui.
Fara el, Terra ar arata la fel ca planeta Marte, care si-a pierdut campul magnetic in urma cu aproximativ 4 miliarde de ani, orice forma de viata care traia acolo fiind condamnata la disparitie.
Acelasi lucru se va intampla si cu Terra, unde polii magnetici se inverseaza ciclic, o data la 250.000 de ani. In urmatorii 500 de ani, campul magnetic va slabi tot mai mult in intenstitate, riscand sa dispara complet, avertizeaza specialistii, citati de Reuters.
Ultimul fenomen de acest fel a avut insa loc in urma cu 800.000 de ani, deci termenul a fost de mult depasit.
Insa inversarea polilor a inceput deja, spune Conall Mac Niocaill, de la Universitatea Oxford.
“Nordul magnetic s-a deplasat deja cu peste 1.500 de kilometri in ultimul secol, iar campul magnetic a slabit cu 10% in intensitate, ceea ce inseamna ca inversarea a inceput”.
Pierderea campului magnetic al Terrei ar insemna disparitia vietii si pierderea atmosferei, care va fi "imprastiata" in spatiu de vanturile solare, care nu vor mai fi oprite de nimic.
Singura sansa pentru supravietuirea unor forme de viata ar fi migrarea acestor spre interiorul planetei, unde ar fi protejate de radiatiile ucigase.
Desi pana acum campul magnetic al planetei noastre s-a refacut mereu, fluctuatiile acestuia au efecte grave.
Satelitii vor fi mai expusi vanturile solare, iar pasarile, care se deplaseaza ghidandu-se dupa acest camp magnetic, vor fi dezorientate. In aceeasi situatie sunt unii pesti si unele specii de insecte.
Problema este luata in serios de Agentia Spatiala Europeana, care va trimite luna vitoare 3 sateliti, pentru a cerceta magnetosfera. Doi dintre acestia vor fi lansati la 450 km altitudine, iar al treilea la 530 km.
Proiectul, numit Swarm, va putea prezice ce se va intampla cu campul magnetic al planetei si cat de rapid se vor inversa polii.
Initial, oamenii de stiinta credeau ca fenomenul inversarii polilor dureaza intre 3.000 si 5.000 de ani, insa cercetarile recente au demonstrat ca ar putea fi vorba de doar 500 de ani.