Pamantul risca sa ajunga asemeni planetei Marte. Ce se va intampla si cand ar putea viata sa dispara

camp magnetic, magnetosfera

Noile date despre planeta Marte i-au pus pe ganduri pe savanti, care se tem ca si Pamantul va ajunge candva la fel de arid si lipsit de viata. Iar asta s-ar putea intampla mult mai repede decat se banuia pana acum.

Oamenii de stiinta trag un semnal de alarma in privinta campului magnetic al Terrei. Acesta va slabi in intensitate, iar polii se vor inversa, viata pe planeta noastra urmand sa fie grav afectata.

In prezent, viata pe Terra este posibila datorita campului magnetic al planetei, care ne protejeaza de radiatiile ucigase ale Soarelui.

Fara el, Terra ar arata la fel ca planeta Marte, care si-a pierdut campul magnetic in urma cu aproximativ 4 miliarde de ani, orice forma de viata care traia acolo fiind condamnata la disparitie.

Acelasi lucru se va intampla si cu Terra, unde polii magnetici se inverseaza ciclic, o data la 250.000 de ani. In urmatorii 500 de ani, campul magnetic va slabi tot mai mult in intenstitate, riscand sa dispara complet, avertizeaza specialistii, citati de Reuters.

Citește și
proiectul Daedalus, zbor interstelar
"PUTEM depasi viteza luminii". Fizicienii NASA cred ca zborul spre alte galaxii este realizabil
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Ultimul fenomen de acest fel a avut insa loc in urma cu 800.000 de ani, deci termenul a fost de mult depasit.

Insa inversarea polilor a inceput deja, spune Conall Mac Niocaill, de la Universitatea Oxford.

“Nordul magnetic s-a deplasat deja cu peste 1.500 de kilometri in ultimul secol, iar campul magnetic a slabit cu 10% in intensitate, ceea ce inseamna ca inversarea a inceput”.

Pierderea campului magnetic al Terrei ar insemna disparitia vietii si pierderea atmosferei, care va fi "imprastiata" in spatiu de vanturile solare, care nu vor mai fi oprite de nimic.

Singura sansa pentru supravietuirea unor forme de viata ar fi migrarea acestor spre interiorul planetei, unde ar fi protejate de radiatiile ucigase.

Desi pana acum campul magnetic al planetei noastre s-a refacut mereu, fluctuatiile acestuia au efecte grave.

Satelitii vor fi mai expusi vanturile solare, iar pasarile, care se deplaseaza ghidandu-se dupa acest camp magnetic, vor fi dezorientate. In aceeasi situatie sunt unii pesti si unele specii de insecte.

Problema este luata in serios de Agentia Spatiala Europeana, care va trimite luna vitoare 3 sateliti, pentru a cerceta magnetosfera. Doi dintre acestia vor fi lansati la 450 km altitudine, iar al treilea la 530 km.

Proiectul, numit Swarm, va putea prezice ce se va intampla cu campul magnetic al planetei si cat de rapid se vor inversa polii.

Initial, oamenii de stiinta credeau ca fenomenul inversarii polilor dureaza intre 3.000 si 5.000 de ani, insa cercetarile recente au demonstrat ca ar putea fi vorba de doar 500 de ani.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Robotul Curiosity transmite date surprinzatoare despre planeta Marte.
Robotul Curiosity transmite date surprinzatoare despre planeta Marte. "Este foarte cald aici"

Robotul Curiosity a transmis specialistilor NASA primele date privind clima pe Marte. Cercetatorii sunt uimiti, pentru ca nu se asteptau sa primeasca asemenea informatii, care contrazic ce stiau pana acum despre temperaturile pe Planeta Rosie.

"PUTEM depasi viteza luminii". Fizicienii NASA cred ca zborul spre alte galaxii este realizabil

Fizicienii de la NASA sustin ca oamenii pot construi navete spatiale care sa calatoreasca cu viteze mai mari ca viteza luminii, facand astfel posibila calatoria in alte galaxii.

Astronomii nu se asteptau sa descopere asa ceva in spatiu.
Astronomii nu se asteptau sa descopere asa ceva in spatiu. "Este esential pentru aparitia vietii"

Astronomii anunta ca au identificat in spatiul cosmic ceva la care nu se asteptau, dar care sugereaza ca viata are mari sanse sa se formeze pe alte planete.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.