"PUTEM depasi viteza luminii". Fizicienii NASA cred ca zborul spre alte galaxii este realizabil
Fizicienii de la NASA sustin ca oamenii pot construi navete spatiale care sa calatoreasca cu viteze mai mari ca viteza luminii, facand astfel posibila calatoria in alte galaxii.
Teoretic, viteza warp prezentata in serialul SF Star Trek nu este numai posibila, cu si realizabila, declara specialistii NASA.
Astfel, navetele spatiale vor putea strabate distante care acum sunt imposibil de pacurs, chiar si in sute sau mii de ani.
Nu este vorba de fapt de depasirea vitezei luminii, ci de o noua tehnica de deplasare, care va permite “indoirea” spatiului, asemeni unei coli de hartie si deplasarea “prin scurtaturi”.
Daca o nava ar fi "inchisa" intr-o "bula spatiala", ea s-ar deplasa cu viteza superluminica relativ la planetele din exteriorul ei si ar sta pe loc relativ la astronautii care se afla in interiorul ei.
Calculele matematice au demonstrat ca atingerea vitezei warp este posibila, insa ar fi nevoie de o cantitate uriasa de energie, care ar necesita un “rezervor” de dimensiunea planetei Jupiter.
Fizicianul mexican Miguel Alcubierre sustine ca spatiul poate fi "indoit", astfel incat se va contracta in fata navetei si se va extinde in spatele ei, insa problema energiei necesare acestei deplasari ramane valabila.
Harold White, de la NASA Johnson Space Center, a declarat recent, in cadrul simpozionului 100 de ani Starship de la Houston, ca acum este posibil sa inmagazinam energia necesara, mult mai usor decat se credea.
Astfel, energia de care avem nevoie pentru a deplasa o naveta spatiala cu viteza warp este mult mai mica: nu ne trebuie echivalentul unei planete, ar fi suficient echivalentul unei masini.
White a inceput deja experimente in laborator, pentru a realiza deplasarea cu viteza warp cu ajutorul unui laser.