Robotul Curiosity transmite date surprinzatoare despre planeta Marte. "Este foarte cald aici"
Robotul Curiosity a transmis specialistilor NASA primele date privind clima pe Marte. Cercetatorii sunt uimiti, pentru ca nu se asteptau sa primeasca asemenea informatii, care contrazic ce stiau pana acum despre temperaturile pe Planeta Rosie.
Statia meteorologica aflata la bordul lui Curiosity a oferit date neasteptate despre clima pe Marte.
Desi este inca iarna acolo, temperaturile au trecut cu mult peste punctul de inghet, ajungand chiar la 6 grade Celsius la amiaza.
“Este surprinzator si foarte interesant sa existe asemenea temperaturi ridicate", declara Felipe Gomez, de la Centrul de Astrobiologie din Madrid.
Misiunea lui Curiosity este sa afle daca pe Marte au existat candva forme primitive de viata, cum ar fi microbii.
Pana acum astronomii credeau ca acolo este prea frig si clima prea uscata pentru ca viata sa existe.
Acum insa vor trebui sa reconsidere aceasta ipoteza, mai ales ca temperaturile inregistrate acum vor creste considerabil in timpul verii martiene.
“S-ar putea ajunge la maxime de 20 de grade Celsius, asta e foarte important, ar insemna ca apa poate exista aici in forma lichida, in mod constant”, precizeaza Gomez.
Totusi, noaptea este extrem de frig, aproximativ -70 de grade Celsius, in zona unde se afla acum Curiosity.
Diferentele de temperatura sunt foarte mari pentru ca lumina solara are o influenta mult mai mare aici decat pe Terra. Atmosfera planetei Marte este mult mai rarefiata decat a Pamantului.
De asemenea, presiunea atmosferica variaza foarte mult de la o zi la alta, situandu-se intre 685 si 780 pascali. In comparatie, pe Pamant presiunea este de aproximativ 101.325 de pascali, la nivelul marii.
Curiosity a mai aflat ca iarna polii planetei Marte sunt acoperiti cu “zapada” din dioxid de carbon inghetat, din cauza temperaturilor foarte scazute.
Datele depsre clima neasteptata de calda pe de Marte vin la o zi dupa ce astronomii au aflat ca pe Venus, una din cele mai "fierbinti" planete ale sistemului nostru solar este mult mai frig decat credeau si chiar ar putea sa existe "zapada" din dioxid de carbon.
Una dintre cele mai fierbinti planete din sistemul nostru solar ar putea avea zone cu "zapada"