Ochelarii inteligenti care ii pot ajuta pe copiii autisti sa se adapteze la mediul inconjurator. Cum functioneaza
Ochelarii inteligenti nici n-au aparut inca pe piata ca cercetatori din toata lumea lucreaza deja la aplicatii pentru ei.
Astfel, o echipa de specialisti ii foloseste pentru a-i ajuta pe copiii autisti sa inteleaga ce se intampla in jurul lor si sa relationeze mai bine cu ceilalti. Un program pilot se desfasoara deja la Boston.
Ryan are 9 ani si a fost diagnosticat cu autism. Una dintre problemele sale este ca nu reuseste sa interpreteze expresiile faciale, iar asta ii ingreuneaza interactiunea cu ceilalti.
Ca sa il ajute, ochelarii inteligenti scaneaza figura persoanei din fata si ii afiseaza un simbol prin intermediul caruia baiatul poate interpreta corect starea.
"E un instrument care ii acorda asistență in viata de zi cu zi, dar l-am transformat intr-un joc video", explica Ned Sahin, specialist in neurostiinte.
Copilul trebuie sa identifice corect expresiile si primeste puncte pentru fiecare raspuns corect. Daca nu se uita la persoana care ii vorbeste, ochelarii ii afiseaza un personaj din "Angry birds''.
"Cand se uita la persoana respectiva, desenul dispare, iar copilul primeste un punct. Il indeamna sa-i acorde atentie, iar cand o face, il recompenseaza", a mai spus Sahin.
Specialistii in autism cred ca aplicatia s-ar putea dovedi utila.
''Determina copilul sa interactioneze cu lumea din jur, ceea e de mare ajutor, pentru ca il ajuta sa o faca", a spus doctorul Martha Herbert.
"Spre deosebire de o tableta, care presupune sa te uiti in jos la ecran, ochelarii incurajeaza copilul cu autism sa se uite in sus si sa mentina contactul vizual cu ceilalti. Au detector de miscare incorporat si isi dau seama cand cel care ii poarta se uita la persoana care le vorbeste", a explicat corespondentul CBS Lisa Hughes.
Mama lui Ryan vede deja rezultatele si spera ca, pe termen lung, ochelarii inteligenti sa il ajute pe baiat sa se integreze mai bine.
"Zi de zi, lectii mici ca aceasta ii ajuta sa se obisnuiasca si, in cele din urma, noile obiceiuri devin parte din viata lor", a mai spus Ned Sahin.