Un elev din Deva a creat ochelarii cu senzori, care avertizeaza nevazatorii despre obstacole

Foto

Inspirat de situatia unui prieten nevazator al bunicului sau, un adolescent din Deva, Cristian Dragomir, a creat, impreuna cu un prieten, ochelarii cu senzori care ii avertizeaza, prin vibratii, pe purtatori daca au obstacole in drum.

Inventia a fost premiata la un concurs organizat de Microsoft, scrie Mediafax.

Cristian Dragomir este elev in clasa a XI-a la Colegiul National "Decebal" din Deva si, in timp ce alti adolescenti chiulesc de la ore ca sa lenevesca pe o canapea intr-un bar, baiatul de 17 ani si-a petrecut timpul documentandu-se. In final, a inventat un dispozitiv care ii avertizeaza pe nevazatori daca au obstacole in fata.

Cristian a fost ajutat de un prieten cu doi ani mai mare, Cornel Amariei, la crearea ochelarilor cu senzori, obtinand astfel premiul intai la faza nationala a concursului "Imagine Cup", organizat de Microsoft in luna aprilie. Inovatia a fost premiata in cadrul sectiunii "World Citizenship", al carui scop a fost crearea celui mai bun software destinat rezolvarii problemelor sociale.

"Impreuna cu un prieten, Cornel Amariei, care acum este student la o univesitate din Bremen, am decis anul trecut prin toamna sa facem un proiect pentru concursul organizat de Microsoft. Bunicul meu avea un prieten nevazator care ii povestea cat de greu este sa se orienteze, asa ca ne-am gandit la o pereche de ochelari cu senzori, care sa avetizeze nevazatorii legat de obstacolele din fata lor", povesteste adolescentul.

Citește și
Alina Balean
O romanca plecata de 25 de ani in SUA ne prezinta viitorul. Cum a inspirat-o scoala americana sa creeze primul hanorac smart

El spune ca dispozitivul "functioneaza simplu". "Are forma unor ochelari pe care sunt montati senzori cu ultrasunete de mai multe tipuri, care se completeaza unul pe altul. Acesti senzori au menirea de a citi mediul inconjurator, de a citi distanta fata de obiecte, care este calculata si transmisa unor motoare de vibratii. Persoana care poarta acest dispozitiv va simti, prin vibratii, apropierea de obiectele din jurul ei si conturul acestora. Nu va vedea culori, dar va putea aproxima distanta la care se afla de obiectele din jurul sau. Cand e cale libera, vibratiile se simt puternic, cand sunt obstacole, vibratiile sunt mai slabe", explica Cristian Dragomir.

Dispozitivul a fost botezat de Cristian "Vizium", iar proiectarea lui si apoi procurarea pieselor si asamblarea lor nu au fost usoare.

"Din toamna anului trecut si pana in primavara numai m-am documentat. Am citit, am stat de vorba cu persoane nevazatoare si am inteles prin ce trec. Faptul ca nu vad culorile e greu de suportat, insa foarte dificil este sa se orienteze mai ales atunci cand sunt in spatiu deschis sau in locuri in care nu au mai fost. Am tot experimentat si am pus tot felul de senzori, pana cand am nimerit forma optima", afirma el.

Adolescentul spune ca a testat chiar el ochelarii, in timp ce lucra la ei, insa primul test a esuat.

"Mi-am pus ochelarii si m-am invartit in cerc, ca sa nu stiu unde sunt exact. Matricea ochelarilor cu senzori era inversata, iar eu percepeam obiectele din stanga ca fiind in dreapta. M-am lovit cu capul de o usa. Dupa ce am facut modificarile de la laptop, rezultatul a fost cel asteptat", povesteste Cristian.

Prietenul sau a venit si el cu cateva idei care au imbunatatit dispozitivul si a ajutat la obtinerea componentelor necesare.

"Prietenul meu e foarte atent la detalii si cu ajutorul lui am reusit sa fac dispozitivul. Amandoi am participat la concurs si am castigat", spune Cristian.

Cu "Vizium", adolescentul are planuri mari. Spera sa gasesca investitori si sa-l produca la scara mare.

"Materialele folosite pentru dispozitiv au costat 300 de euro. Eu sper ca o cantitate mare de materiale achizitionata sa scada costurile de productie si sa ajungem sa putem vinde un Vizium cu 300 de euro. Poate ca pare mult, dar un caine pentru nevazatori costa in Anglia 12.000 de lire", spune tanarul.

Ochelarii cu senzori care sa ii ajute pe nevazatori nu sunt prima inventie cu care se poate lauda Cristian Dragomir. Adolescentul este pasionat din copilarie de robotica si tehnologie si a inceput prin a participa la cercurile scolare dedicate stiintei.

In timp, a ajuns sa creeze mai multi roboti cu care a participat la concursuri. Cel mai premiat a fost un brat robotic care imita cateva dintre miscarile bratului uman.

Pe acesta l-a numit Explorer I, iar unul dintre scopurile pentru care l-a realizat a fost acela de a fi un ajutor pentru persoanele cu handicap. Astfel, robotelul putea fi controlat de la distanta, prin voce, iar in versiunea imbunatatita, acesta avea un brat functional care putea fi controlat prin miscarea mainii.

Pasionat si de muzica, Cristian si-a facut un kit de tobe electronice pentru a nu deranja vecinii atunci cand exerseaza.

"Eu cant la chitara si invat sa cant la tobe. Pentru ca tobele clasice fac mult zgomot si as deranja vecinii, mi-am facut un kit de tobe electronice la care atasez casti si aud doar eu cand exersez", spune Cristian.

Elev la o clasa cu predare in limba germana, Cristian Dragomir intentioneaza sa isi urmeze prietenul la o universitate din Germania.

"In Romania sunt universitati foarte bune si profesori foarte buni. Din pacate, dupa ce termini facultatea aici nu ai aceleasi posibilitati", considera el.

Pana atunci si pana cand inventia sa ii va aduce un alt fel de recunoastere, adolescentul a fost premiat in cadrul unei campanii civice locale, intitulata "Premiantii fara premii", prin care sunt recompensati, simbolic, cei care prin munca lor merita recunostinta comunitatii.

Profesorii de la Colegiul National "Decebal" din Deva, unde invata Cristian, au numai cuvinte de lauda despre acesta. Desi a ales profilul stiintele naturii, tanarul s-a remarcat mai ales la materiile exacte.

"Este un baiat foarte inteligent si practic. Am remarcat o libertate de spirit mai mare decat la colegii lui si el se folosesste de asta. E un talent nativ care se remarca mai ales in zona IT. Pentru ca am observat talentul lui am incercat sa-l canalizez spre materia pe care o predau. Am incercat sa-l conving sa participe la olimpiada de fizica, insa nu am reusit. E un spirit nonconformist, cu multa imaginatie, care reuseste sa speculeze lucrurile, sa lege informatiile mult mai bine decat o fac alti adolescenti de varsta lui", a spus profesorul sau de fizica, Mihai Bebu.

Cadrul didactic a precizat ca nu de putine ori Cristian i-a impartasit din planurile sale legate de inventii si de fiecare data a ramas uimit de gandirea clara a elevului, iar atunci cand a putut sa-l ajute cu un sfat sau cu o idee a facut-o cu cel mai mare drag.

"Ma simt norocos ca am un astfel de elev", a adaugat profesorul de fizica.

Sursa foto
 

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali, uimit de salariul pe care îl câștigă în Parlament: ”Ce îmi dați, mă, atâția bani?”
Gigi Becali, uimit de salariul pe care îl câștigă în Parlament: ”Ce îmi dați, mă, atâția bani?”
Citește și...
Ceasul inteligent care ar putea preveni accidentele rutiere. Vibreaza cand
Ceasul inteligent care ar putea preveni accidentele rutiere. Vibreaza cand "simte" ca soferul este pe cale sa adorma

Mai multi inventatori din Massachusetts strang bani pentru dezvoltarea unui ceas inteligent, care sa monitorizeze starea purtatorului si sa emita vibratii cand acesta adoarme. Un gadget util, in special pentru soferi.

O romanca plecata de 25 de ani in SUA ne prezinta viitorul. Cum a inspirat-o scoala americana sa creeze primul hanorac smart
O romanca plecata de 25 de ani in SUA ne prezinta viitorul. Cum a inspirat-o scoala americana sa creeze primul hanorac smart

CNN, New York Post, International Business Times si cunoscutele site-uri de tehnologie Engadget si The Verge au prezentat inventia romancei.

SCIO - aplicatia care iti calculeaza numarul de calorii din farfurie si compozitia chimica a medicamentelor. Cum functioneaza
SCIO - aplicatia care iti calculeaza numarul de calorii din farfurie si compozitia chimica a medicamentelor. Cum functioneaza

In era comertului pe internet medicii ne avertizeaza permanent ca medicamentele cumparate online pot fi contrafacute. In acelasi timp, niste inventatori israelieni cred ca au descoperit solutia care sa ne protejeze de fraude.

Recomandări
România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”
România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”

Centralele pe cărbune ar putea avea viitor în România, deși legea actuală prevede clar închiderea lor completă în următorii ani.

Cine e Cristina Târteață, funcționara care l-a certat pe Ilie Bolojan: membru PSD, a avut funcții în instituții de stat
Cine e Cristina Târteață, funcționara care l-a certat pe Ilie Bolojan: membru PSD, a avut funcții în instituții de stat

S-a lăsat cu revoltă în Senatul României, după ce Ilie Bolojan, președintele Camerei Superioare a Parlamentului, a anunțat că vrea să desființeze în jur de 180 de posturi bugetate.

Problema ignorată de autorități: Aproximativ 75% din români vor fi obezi în 10 ani. Nu există tratamente decontate
Problema ignorată de autorități: Aproximativ 75% din români vor fi obezi în 10 ani. Nu există tratamente decontate

Obezitatea este recunoscută ca boală cronică în România, însă doar pe hârtie, pentru că statul nu a pus la punct şi programe speciale care să îi ajute pe pacienţi.