Oamenii nu sunt facuti pentru secolul vitezei.Ce spun cercetatorii despre cei care se trezesc tarziu
Cei care dorm cu mult peste primele ore ale diminetii, dar si cei care se trezesc devreme trebuie sa tina cont de cateva descoperiri ale celor care studiaza corpul uman si obiceiurile cotidiene.
In opinia medicilor, tot mai multe probleme de sanatate au legatura cu faptul ca oamenii "nu pot sa tina ritmul" cu nevoile societatii moderne.
Potrivit io9.com, adolescentii care pierd noptile si nu se pot trezi la timp pentru a ajunge la scoala nu trebuie criticati. La ei se aplica ipoteza disco, o dereglare fireasca a somnului, care ii face activi noaptea decat ziua. Cu alte cuvinte, tinerii nu pot performa pana aproape de mijlocul zilei, pentru ca asa este construit organismul la acele varste. Mai mult, treziti constant "la prima ora", ei pot suferi de narcolepsie, o tulburare severa a somnului, care ii face sa adoarma adanc, imediat ce prind ocazia.
Alegeri 2024
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
02:43
Rezultate alegeri prezidențiale în Argeș, ”fieful” PSD. Diferenţă de doar 10 sutimi între Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
Un tanar care merge la liceu, spre exemplu, are nevoie de opt pana la zece ore de somn zilnic, dar numai 35% dintre elevi reusesc acest lucru. Un studiu arata ca daca programul din scoli ar incepe cu numai o ora mai tarziu, procentul ar urca la 50%.
Oamenii maturi care lucreaza in ture de noapte sunt de asemenea in pericol. Daca mentin ritmul de "nopti albe" prea mult timp, atunci pot ajunge sa sufere de diabet sau obezitate.
Studiile vor continua pentru ca medicii sa afle daca neconcordantele dintre "ceasul biologic" si activitatile sociale au legatura cu anomaliile metabolismului, cu sinuciderile sau consumul de alcool.