Oamenii de stiinta au identificat gena asociata cu amintirile proaste

Ultima actualizare: 25-09-2013 07:01
amintire

Cum ar fi daca am putea uita amintirile dureroase cu ajutorul unei pastile?

Desi pare un scenariu desprins din filmele science fiction, cercetatorii de la Institutul Tehnologic Massachusetts anunta ca suntem cu un pas mai aproape de aceasta realizare, relateaza Huffington Post.

Oamenii de stiinta de la Institutul Tehnologic Massachusetts au dezvaluit ca au reusit sa identifice o gena, numita Tet1, ce joaca un rol critic in extinctia memoriei, procesul prin care amintirile vechi sunt inlocuite cu cele noi.

Cercetatorii cred ca daca se va gasi un mod prin care sa poate fi amplificata activitatea acestei gene, vom descoperi noi tratamente pentru dependente si stressul post traumatic.

La baza acestei descoperiri a stat un studiu de caz efectuat pe doua grupe de soareci: una cu gena Tet1 normala si alta cu gena Tet1 suprimata. Ambele grupe au fost "invatate" cu ajutorul socurilor electrice sa se teama de o cusca metalica.

Toti soarecii reactionau identic, temandu-se de cusca atunci cand se folosea socul electric.

Insa atunci cand cercetatorii nu mai apelau la socurile electrice comportamentele erau total opuse. Soarecii cu gena Tet1 normala nu se mai temeau de cusca pe cand cei cu gena Tet1 suprimata erau traumatizati in fata custii chiar daca nu se folosea socul electric.

In urma experimentului, cercetatorii americani cred ca amplificarea activitatii acestei gene poate duce la noi tratamente pentru stressul post traumatic si diferite forme de dependente.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO