NASA a descoperit munti de gheata pe Pluto: "Este fascinant". Imagini istorice transmise de sonda New Horizon
NASA a dezvaluit imagini incredibile de pe planeta Pluto, la o rezolutie de 10 ori mai mare fata de orice pana acum. Imaginile arata activitatea geologica si munti de gheata formati acum mai bine de 100 de milioane de ani.
Timp de 85 de ani, Pluto a reprezentat pentru omenirea cea mai mica planeta din sistemul solar, fara sa o si cunoastem. Acum, NASA a reusit in premiera sa exploreze planeta, intr-un eveniment spatial unic, poate cel mai important al anului.
Oamenii de stiinta au descoperit pe Pluto munti de gheata, formati acum 100 de milioane de ani, si care se inalta la peste 3000 de metri. Imaginea reprezinta doar o mica bucatica din suprafata planetei, dar este redimonsionata la o rezolutie uriasa.
Alegeri 2024
13:17
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. AEP: Până la ora 13:00, au votat 133.931 de cetăţeni - 15,56%
13:00
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
12:56
Exit poll alegeri prezidențiale 2024 - turul 1. Primele rezultate publicate la ora 21:00, pe Știrile PRO TV
12:52
Amendă usturătoare pentru o femeie din Sibiu care și-a pozat buletinul de vot în cabină. Cum s-a dat de gol
“New Horizon da deja rezultate absolut impresionante. Datele obtinute sunt extroardinare, iar Pluto si Charon sunt pur si simplu fascinante” a spus Alan Stern, principalul coordonator al misiunii, pentru The Guardian.
“Apa inghetata este suficient de puternica sa sustina munti uriasi si cred ca asta vedem noi. Este prima data cand vedem asa ceva. Metanul si nitrogenul formeaza impreuna un strat de acoperire, muntii sunt din gheata” a mai spus acesta. "Aceasta este una dintre cele mai tinere surprafete explorate pana acum din sistemul nostru solar" a dezvaluit Jeff Moore, membru al echipei Horizons Geology, Geophysics and Imaging, de la centrul de cercetari NASA din Monf Field, California.
New Horizon a transmis deja pe pamant cele mai detaliate fotografii realizate pana acum lui Pluto, singura planeta care nu fusese vizitata de o sonda a NASA. Sonda New Horizon a ajuns la cea mai mica distanta deasupra corpului ceresc - 12 mii si 500 km, si l-a survolat cu 14 km pe secunda.
Misiunea sondei New Horizons este cea mai importanta din istoria recenta a explorarii sistemului solar, fiind pentru prima oara din anii ‘80 ai secolului trecut cand avem posibilitatea de a vedea de aproape o lume ce nu a mai fost niciodata “vizitata”, relateaza Agerpres.
Sonda New Horizons "l-a dus la intalnirea" cu "cea de-a 9-a planeta din sistemul solar" pe astronomul american Clyde Tombaugh, cel care a descoperit-o in 1930, conform unor materiale publicate de The Telegraph si CNN. Un recipient cu cenusa lui Clyde Tombaugh se afla la bordul sondei New Horizons si, dupa intalnirea cu planeta pe care a descoperit-o in urma cu 85 de ani, vor fi purtate prin Centura Kuiper urmand sa devina primele ramasite umane care vor parasi sistemul solar.
Sonda New Horizons este alimentata cu energia nucleara provenita din descompunerea plutoniului si dispune de suficient combustibil nuclear pentru a-si continua drumul pana la jumatatea anilor 2030, cand va fi parasit de mult sistemul solar.
Clyde Tombaugh a incetat din viata la 17 ianuarie 1997, cu noua ani si doua zile inaintea de lansarea sondei New Horizons, iar una dintre ultimele lui dorinte a fost sa fie incinerat iar cenusa sa fie trimisa in spatiu.
Un mic recipient in care se afla ramasitele sale a fost fixat in interiorul sondei cu inscriptia: "Aici se afla ramasitele americanului Clyde W. Tombaugh, cel care a descoperit planeta Pluto si 'cea de-a treia zona' a sistemului solar (Centura Kuiper), fiul lui Adelle si Muron, sotul Patriciei, tatal lui Annette si Alden, astronom, profesor, om de viata si prieten: Clyde W. Tombaugh (1906-1997)".
Initial un simplu astronom amator, Tombaugh a fost angajat pentru a ajuta la cautarea unei eventuale planete dincolo de orbita lui Neptun. Numele sau este legat si de descoperirea a 14 asteroizi.
NASA va continua sa transmita informatii despre planeta pitica Pluto.'In urmatorii 20 de ani (New Horizons) va transmite date despre Centura Kuiper si apoi vom avea sansa de a iesi din heliosfera si de a patrunde in spatiul interstelar si de a prelua date si de acolo", conform lui Alan Stern, coordonatorul stiintific al misiunii sondei New Horizons