Descoperirea care rescrie cartile de istorie. Cum se schimba ce stiam despre Ierusalim, Orasul Sfant
O importanta descoperire arheologica va rescrie cartile de istorie si ii va surprinde pe credinciosi, fie ei iudei, crestini sau musulmani. Istoricii au aflat detalii inedite despre Zidul Plangerii, ultimul vestigiu ramas din Templul inchinat lui Iahve.
Cel mai sfant loc pentru evrei, Zidul Plangerii, este considerat ultima ramasita din Templul inchinat lui Iahve si distrus de armata romana, in anul 70 e.n.
Pana acum, istoria, dar si cartile sfinte spuneau ca acest zid a fost construit de Irod cel Mare, faimosul rege evreu, celebru prin grandomania si desfraul sau. El este regele pe care Evangheliile crestine il descriu ca dictatorul nebun care a ordonat uciderea pruncilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cateva monede din bronz, descoperite recent sub Zidul Plangerii, vor rescrie insa acest capitol de istorie (si religie), considerat pana acum de necontestat.
Monedele au tiparit pe ele chipul procuratorului roman Valerius Gratus si dateaza din anul 17 e.n.
Fiind descoperite sub zid, este evident ca acesta nu ar fi putut fi contruit de regele Irod cel Mare, care a murit in anul 4 i.e.n.
Cele patru monede sunt acum examinate de arheologii de la Universitatea din Haifa. Ei spun ca banii au fost tipariti in perioada in care procurator al Iudeii era Valeriu Gratus, precursorul lui Pontius Pilat.
Arheologul Ronny Reich spune ca monedele au fost descoperit intr-o fosta baie publica, care a fost ulterior incorporata in Templu, pentru a sustine noile ziduri.
Prin urmare, Zidul Plangerii, numit si Zidul de Vest, nu a fost construit de infamul rege Irod, ci de urmasii acestuia, zeci de ani mai tarziu.
Surprinzator, dar aceasta descoperire confirma relatarea istoricului Josephus Flavius, care pana acum nu s-a bucurat de prea multa credibilitate. El spunea in scrierile sale ca Templul Muntelui a fost finalizat abia de regele Agrippa al II-lea, stranepotul lui Irod, in anul 50 e.n. Dupa numai 20 de ani, Templul avea sa fie distrus defintiv de romani, ca pedeapsa pentru revolta iudeilor.
Prin urmare, cand Iisus a intrat in Templu ca sa-i certe pe preoti, acesta era departe de a fi complexul impunator cu care suntem familiarizati din filme.
In mod ironic, se pare ca finalizarea acestui ambitios proiect, demarat de Irod si terminat de urmasii sai, a fost cea care i-a semnat si condamnarea la distrugere impunatorului edificiu.
Tot Josephus relateaza ca 18.000 de munitori au ramas someri in urma terminarii lucrarilor si cu siguranta aceasta a fost picatura care a umplu paharul pentru evreii saraci si asupriti de romani. Pana la marea revolta din anul 70, urmata de distrugerea Templului, a mai fost doar un pas.
In prezent, pe locul unde se inalta candva Templul lui Iavhe se afla acum doua lacase sacre pentru musulmani: Domul Stancii si Moscheea Al-Aqsa.
Citeste si: Pelerin in orasul credintei – Ierusalim