Descoperirea care rescrie cartile de istorie. Cum se schimba ce stiam despre Ierusalim, Orasul Sfant

Ultima actualizare: 22-10-2012 14:06
Zidul Plangerii

O importanta descoperire arheologica va rescrie cartile de istorie si ii va surprinde pe credinciosi, fie ei iudei, crestini sau musulmani. Istoricii au aflat detalii inedite despre Zidul Plangerii, ultimul vestigiu ramas din Templul inchinat lui Iahve.

Cel mai sfant loc pentru evrei, Zidul Plangerii, este considerat ultima ramasita din Templul inchinat lui Iahve si distrus de armata romana, in anul 70 e.n.

Pana acum, istoria, dar si cartile sfinte spuneau ca acest zid a fost construit de Irod cel Mare, faimosul rege evreu, celebru prin grandomania si desfraul sau. El este regele pe care Evangheliile crestine il descriu ca dictatorul nebun care a ordonat uciderea pruncilor.

Cateva monede din bronz, descoperite recent sub Zidul Plangerii, vor rescrie insa acest capitol de istorie (si religie), considerat pana acum de necontestat.

Monedele au tiparit pe ele chipul procuratorului roman Valerius Gratus si dateaza din anul 17 e.n.

Fiind descoperite sub zid, este evident ca acesta nu ar fi putut fi contruit de regele Irod cel Mare, care a murit in anul 4 i.e.n.

Cele patru monede sunt acum examinate de arheologii de la Universitatea din Haifa. Ei spun ca banii au fost tipariti in perioada in care procurator al Iudeii era Valeriu Gratus, precursorul lui Pontius Pilat.

Arheologul Ronny Reich spune ca monedele au fost descoperit intr-o fosta baie publica, care a fost ulterior incorporata in Templu, pentru a sustine noile ziduri.

Prin urmare, Zidul Plangerii, numit si Zidul de Vest, nu a fost construit de infamul rege Irod, ci de urmasii acestuia, zeci de ani mai tarziu.

Surprinzator, dar aceasta descoperire confirma relatarea istoricului Josephus Flavius, care pana acum nu s-a bucurat de prea multa credibilitate. El spunea in scrierile sale ca Templul Muntelui a fost finalizat abia de regele Agrippa al II-lea, stranepotul lui Irod, in anul 50 e.n. Dupa numai 20 de ani, Templul avea sa fie distrus defintiv de romani, ca pedeapsa pentru revolta iudeilor.

Prin urmare, cand Iisus a intrat in Templu ca sa-i certe pe preoti, acesta era departe de a fi complexul impunator cu care suntem familiarizati din filme.

In mod ironic, se pare ca finalizarea acestui ambitios proiect, demarat de Irod si terminat de urmasii sai, a fost cea care i-a semnat si condamnarea la distrugere impunatorului edificiu.

Tot Josephus relateaza ca 18.000 de munitori au ramas someri in urma terminarii lucrarilor si cu siguranta aceasta a fost picatura care a umplu paharul pentru evreii saraci si asupriti de romani. Pana la marea revolta din anul 70, urmata de distrugerea Templului, a mai fost doar un pas.

In prezent, pe locul unde se inalta candva Templul lui Iavhe se afla acum doua lacase sacre pentru musulmani: Domul Stancii si Moscheea Al-Aqsa.
 

Citeste si: Pelerin in orasul credintei – Ierusalim

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 23

44:57
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!