O fetiță de 11 ani a descoperit cea mai mare reptilă care a trăit vreodată în mările planetei
Fosilele descoperite de o fetiță de 11 ani pe o plajă din Somerset ar fi putut proveni de la cea mai mare reptilă marină care a trăit vreodată, potrivit experților citați de The Guardian.
Fosilele găsite de fetiță par să provină de la un tip de ihtiosaur, o reptilă marină preistorică care a trăit pe vremea dinozaurilor.
Se crede că specia recent descoperită a cutreierat mările spre sfârșitul Triasicului, cu aproximativ 202 milioane de ani în urmă.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Echipa a numit specia Ichthyotitan severnensis, adică „șopârla pește gigantică din Severn”.
„Acest gigant reprezintă probabil cea mai mare reptilă marină descrisă oficial”, a spus Dr. Dean Lomax, paleontolog la Universitatea din Bristol și coautor al cercetării, adăugând că din comparațiile cu fosilele de la alți ihtiosauri reiese că această creatură ar fi avut aproximativ 25 de metri în lungime – cam de mărimea unei balene albastre.
„Desigur, trebuie să fim atenți cu astfel de estimări, deoarece avem de-a face cu fragmente de oase gigantice”, a adăugat el.
„Dar, cu toate acestea, scalarea simplă este folosită în mod obișnuit pentru a estima dimensiunea, mai ales atunci când materialul comparativ este limitat”.
Echipa spune că mostrele din fosile sugerează că această creatură era încă în creștere. Și mai există o întorsătură de situație.
Fosilele au fost descoperite de Ruby, pe când avea 11 ani, pe o plajă
„Credem că acești ihtiosauri sunt ultimii membri supraviețuitori ai familiei numite shastasaurida, care a dispărut în timpul extincției globale de la sfârșitul Triasicului”, a spus Lomax.
Scriind în jurnalul Plos One, Lomax și colegii relatează cum primele bucăți ale maxilarului au fost descoperite de Justin Reynolds și fiica sa Ruby – co-autori ai lucrării – pe plaja de la Blue Anchor în mai 2020, când Ruby avea 11 ani.
Perechea l-a contactat pe Lomax, care, alături de membrii familiei Reynolds, s-a alăturat căutării pentru alte fosile. Printre cei care s-au alăturat vânătorii s-a numărat și Paul de la Salle, un expert de la Muzeul Jurassic Marine Life din Dorset, care în 2016 descoperise un os al maxilarului din ceea ce părea a fi o nouă specie de ihtiosaur, pe o plajă din Somerset. Acel specimen a fost studiat ulterior de Lomax și colegii săi.
Când echipa a combinat fragmentele noii fosile, au descoperit că aceasta aparținea aceleiași specii ca și specimenul descoperit de De la Salle.
În ambele cazuri, osul fosilizat este supraunghiular – o structură lungă, curbă, care se află în partea de sus și din spate a maxilarului inferior.
”Posibil una dintre cele mai mari reptile marine din toate timpurile”
„Când echipa mea a descris primul exemplar în 2018, acesta a arătat caracteristici neobișnuite care sugerau că ar putea reprezenta ceva nou. Cu toate acestea, ne-am abținut să-i dăm un nume, considerând că era incomplet și, de asemenea, parțial erodat”, a declarat Lomax.
„A avea două exemple ale aceluiași os cu aceleași caracteristici unice din același fus orar geologic susține identificarea noastră a ceva nou, mai ales atunci când sunt combinate cu faptul că aceste două oase apar la aproximativ 13 milioane de ani după ultimele lor rude geologice cu un nume”, a adăugat el.
Dr. Nick Fraser, un paleontolog la National Museums Scotland, care nu a fost implicat în studiu, a spus că identificarea osului ca parte a maxilarului inferior de la un ihtiosaur a fost foarte convingătoare.
„Insinuează că fostul său proprietar a fost o fiară gigantică, posibil una dintre cele mai mari reptile marine din toate timpurile”, a spus el.
Dar Fraser a spus că este puțin probabil ca această creatura să fie desemnată ca o nouă specie. „Pentru mine, este puțin prea incomplet pentru asta”, a spus el.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Bristol, descoperire, cea mai mare, marina, fosile, reptila,
Dată publicare:
21-04-2024 08:38