O echipa de profesori din Cluj a lucrat 10 ani la un proiect care ar putea ajuta copiii cu autism. "Cei mici sunt fascinati"
O echipa de profesori de la universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca a muncit pret de zece ani la un proiect ce ar putea sa schimbe vieti.
Vorbim despre trei roboti specializati in tratamentul copiilor cu autism.
Psihologii cred ca micutii sunt mult mai deschisi sa interactioneze cu aceste "jucarii" inteligente decat cu adultii.
Povestea celor trei roboti de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca a inceput in urma cu zece ani, cand au fost adusi la noi in tara din Franta. De atunci, un grup format din psihologi, ingineri si informaticieni i-au tot "modificat", astfel incat sa fie capabili sa-i ajute pe copiii care sufera de autism.
Anamaria Ciocan, psiholog: "Cu ajutorul robotelului Nao vrem sa antrenam trei abilitati sociale la copiii diagnosticati cu o tulburare din spectrul autism. Este vorba de abilitatea de imitatie, de asteptare a randului, abilitatea de joc."
Silviu Matu, lector universitar, cercetator: "Un nou creier al robotului care sa-i permita sa inteleaga comportamentul copilului si sa raspunda asa cum ar face-o in mod normal un terapeut."
Exista deja copii care au interactionat cu robotii. In curand, alti 40 de pusti vor fi integrati intr-un program special.
Daniel David, coordonator proiect: "Un grup va primi tratamentul standard pentru tulburarile de spectrul autist, iar un grup va primi tratamentul modern pe care l-am dezvoltat noi. La sfarsit vom sti cat de eficient este noul tratament."
Nicoleta Niste, director executiv Autism Transilvania: "Copiii sunt fascinati sa interactioneze cu robotelul care apare prin joc ca manageriaza un context ca de terapie."
Cecetatorii vor ca, in viitor, parintii sa poata cumpara astfel de roboti si sa urmeze terapiile acasa.
Sursa: Pro TV
Etichete: roboti, profesori, proiect, autism, babes bolyai, tratamente,
Dată publicare:
25-02-2017 08:13