Numarul copiilor cu autism aproape s-a triplat in ultimii 10 ani. Centrele cu terapie gratuita sunt tot mai aglomerate

Ultimul update: Marti 24 Ianuarie 2017 07:07
Data publicarii: Sambata 21 Ianuarie 2017 19:01
Categorie: Social

Incidenta mare din ultimii ani de copii cu autism sau sindromul Down aglomereaza si asa putinele centre unde ei se pot trata.

La Iasi, la unele cabinete private unde sedintele de terapie sunt gratuite, parintii se inscriu pe lungi liste de asteptare. Apoi se inarmeaza cu rabdare, caci pot trece si cate 6 luni pentru diagnostic si inceperea tratamentului. Statisticile acestor centre arata ca in Romania la fiecare 80 de nasteri, un copil vine pe lume bolnav de autism ori Sindrom Down, asta in timp ce oficial avem de 10 ori mai putine cazuri.

Unul dintre centrele gratuite de recuperare a copiilor bolnavi de autism si Sindromul Down este al Fundatiei Star of Hope din Iasi. Lunar, aici sunt tratati gratuit 150 de copii.

Andrei sufera de autism la 4 ani si jumatate si este crescut de un asistent maternal de la 2 luni. Acum copilul se joaca si se comporta aproape normal, insa inainte de a veni la tratament scotea doar cateva sunete.

Mihai Albu, asistent maternal: "Programul meu cu el este cam 24 cu 24 pentru ca n-am cum sa nu fac asa. Suntem oameni si ne plac copiii, unii mai mult pe la vecini, dar altii vor sa-i si creasca si am vrea sa facem ceva pentru el."

Dupa ani de terapie comportamentala copiii cu autism pot inregistra progrese uimitoare. Ca sa-si trateze fetita de 3 ani, o doamna din Republica Moldova vine saptamanal in Romania cu trenul. Doar asa Gabriela poate exersa si face progrese.

Svetlana, mama fetitei: "Este bucuria noastra, nu ne imaginam sa o fi vazut altfel. E foarte greu cu deplasarea plus ca mai inchiriem aici doua zile pe saptamana un apartament sa nu facem naveta pe frig si e complicat. Este un sindrom si nu este o boala si nu se trateaza, dar ne-o asumam, de asta suntem parinti."

Aurora Vatamaniuc, Star of Hope Iasi: "Suntem o mana de organizatii care ne punem tot sufletul sa-i ajutam. Parintii fac eforturi imense. Daca luati in calcul ca avem lunar 150 de beneficiari puteti intelege cata nevoie este de astfel de servicii pentru acesti copii."

Autismul este una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copiilor - iar tratamentul ajuta, amelioreaza comportamentul, dar nu vindeca afectiunea. Diagnosticarea se poate face abia dupa varsta de 18 luni. Cauzele care duc la aparitia autismului nu au fost descoperite. ONG-urile spun ca numarul copiilor cu asemenea probleme aproape s-a triplat in ultimii 10 ani.

 

Bianca are 2 ani si jumatate, insa nu stie cine e mama ei. Fetita sufera de autism, dar familia nu are bani sa o trateze
Bianca are 2 ani si jumatate, insa nu stie cine e mama ei. Fetita sufera de autism, dar familia nu are bani sa o trateze
VIDEO PROTVPLUS.RO
locuinte romani, renovare, ghid de confort
Cele mai întâlnite probleme din casele românilor. Ce recomandă specialiștii
Românilor nu le pasă dacă fumează în zone interzise. Reacția unei femei, prinsă cu țigara în parc
O profesoară din București a fost înregistrată jignind elevii: ”Naţie de mahalagii, de prost crescuţi”
Gestul fermierului care a izbucnit în plâns pentru că nu avea cu cine să strângă merele din livadă
Doi escroci din Slovacia au înșelat un cuplu de pensionari cu 16.000 de lei
Papanaşi cu brânză dulce. Elena Lasconi are cea mai bună rețetă
terapie cai
Cum îi ajută echitația terapeutică pe copiii cu diverse probleme de sănătate
Când va da RADET drumul la căldură. Duminică încep probele
Cadoul primit de băiețelul din Prahova, părăsit de mamă. Copilul își dorește să devină jandarm
O alee din Târgu Jiu, stricată și reparată în fiecare an. Care este explicația autorităților
Braconajul păsărilor, afacere în floare în Mureș. Specii protejate de lege, găsite în colivii
Femeie din Iași, internată la psihiatrie după ce și-a amenințat cu moartea soțul și copilul de 2 ani