Numarul copiilor cu autism aproape s-a triplat in ultimii 10 ani. Centrele cu terapie gratuita sunt tot mai aglomerate

Ultimul update: Marti 24 Ianuarie 2017 07:07
Data publicarii: Sambata 21 Ianuarie 2017 19:01
Categorie: Social

Incidenta mare din ultimii ani de copii cu autism sau sindromul Down aglomereaza si asa putinele centre unde ei se pot trata.

La Iasi, la unele cabinete private unde sedintele de terapie sunt gratuite, parintii se inscriu pe lungi liste de asteptare. Apoi se inarmeaza cu rabdare, caci pot trece si cate 6 luni pentru diagnostic si inceperea tratamentului. Statisticile acestor centre arata ca in Romania la fiecare 80 de nasteri, un copil vine pe lume bolnav de autism ori Sindrom Down, asta in timp ce oficial avem de 10 ori mai putine cazuri.

Unul dintre centrele gratuite de recuperare a copiilor bolnavi de autism si Sindromul Down este al Fundatiei Star of Hope din Iasi. Lunar, aici sunt tratati gratuit 150 de copii.

Andrei sufera de autism la 4 ani si jumatate si este crescut de un asistent maternal de la 2 luni. Acum copilul se joaca si se comporta aproape normal, insa inainte de a veni la tratament scotea doar cateva sunete.

Mihai Albu, asistent maternal: "Programul meu cu el este cam 24 cu 24 pentru ca n-am cum sa nu fac asa. Suntem oameni si ne plac copiii, unii mai mult pe la vecini, dar altii vor sa-i si creasca si am vrea sa facem ceva pentru el."

Dupa ani de terapie comportamentala copiii cu autism pot inregistra progrese uimitoare. Ca sa-si trateze fetita de 3 ani, o doamna din Republica Moldova vine saptamanal in Romania cu trenul. Doar asa Gabriela poate exersa si face progrese.

Svetlana, mama fetitei: "Este bucuria noastra, nu ne imaginam sa o fi vazut altfel. E foarte greu cu deplasarea plus ca mai inchiriem aici doua zile pe saptamana un apartament sa nu facem naveta pe frig si e complicat. Este un sindrom si nu este o boala si nu se trateaza, dar ne-o asumam, de asta suntem parinti."

Aurora Vatamaniuc, Star of Hope Iasi: "Suntem o mana de organizatii care ne punem tot sufletul sa-i ajutam. Parintii fac eforturi imense. Daca luati in calcul ca avem lunar 150 de beneficiari puteti intelege cata nevoie este de astfel de servicii pentru acesti copii."

Autismul este una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copiilor - iar tratamentul ajuta, amelioreaza comportamentul, dar nu vindeca afectiunea. Diagnosticarea se poate face abia dupa varsta de 18 luni. Cauzele care duc la aparitia autismului nu au fost descoperite. ONG-urile spun ca numarul copiilor cu asemenea probleme aproape s-a triplat in ultimii 10 ani.

 

Bianca are 2 ani si jumatate, insa nu stie cine e mama ei. Fetita sufera de autism, dar familia nu are bani sa o trateze
Bianca are 2 ani si jumatate, insa nu stie cine e mama ei. Fetita sufera de autism, dar familia nu are bani sa o trateze
VIDEO PROTVPLUS.RO
spital
Împreună putem salva o viață. Cum puteți dona pentru primul spital de oncologie pediatrică
Cum a reușit un tânăr român care nu s-a angajat niciodată să creeze o afacere de succes
Serbări de Crăciun. Ce ar trebui să facă părinții pentru a nu pune presiune pe copii
Goana nebună după cumpărături. Cât costă un coș cu bunătăți tradiționale
Zece milioane de cozonaci, în casele românilor de sărbători. Preţul celui tradițional
14 copii de la o casă de tip familial din Alba au primit cadouri de Crăciun
sibiu, bucatari, turisti, slanina, jumari,
Reacția a doi turiști scoțieni când gustă din slănină și jumări în Sibiu
Motivul pentru care tinerii români se desprind greu de casa părintească. Argumentul lui Ionuț
Școli din Capitală, înfrumusețate de artiști stradali: ”Într-o prima fază oamenii au fost reticenți”
Vinul fiert, vedeta sărbătorilor de iarnă. Cele mai căutate reţete în preajma Crăciunului
Jocul de-a Moș Crăciun Secret i-a cucerit pe români. Bucuria pe care o puteţi aduce unui coleg
Un prahovean îl invită pe Papa Francisc în România. Problema pe care o are cu autoritățile