Numarul copiilor cu autism aproape s-a triplat in ultimii 10 ani. Centrele cu terapie gratuita sunt tot mai aglomerate
Incidenta mare din ultimii ani de copii cu autism sau sindromul Down aglomereaza si asa putinele centre unde ei se pot trata.
La Iasi, la unele cabinete private unde sedintele de terapie sunt gratuite, parintii se inscriu pe lungi liste de asteptare. Apoi se inarmeaza cu rabdare, caci pot trece si cate 6 luni pentru diagnostic si inceperea tratamentului. Statisticile acestor centre arata ca in Romania la fiecare 80 de nasteri, un copil vine pe lume bolnav de autism ori Sindrom Down, asta in timp ce oficial avem de 10 ori mai putine cazuri.
Unul dintre centrele gratuite de recuperare a copiilor bolnavi de autism si Sindromul Down este al Fundatiei Star of Hope din Iasi. Lunar, aici sunt tratati gratuit 150 de copii.
Andrei sufera de autism la 4 ani si jumatate si este crescut de un asistent maternal de la 2 luni. Acum copilul se joaca si se comporta aproape normal, insa inainte de a veni la tratament scotea doar cateva sunete.
Mihai Albu, asistent maternal: "Programul meu cu el este cam 24 cu 24 pentru ca n-am cum sa nu fac asa. Suntem oameni si ne plac copiii, unii mai mult pe la vecini, dar altii vor sa-i si creasca si am vrea sa facem ceva pentru el."
Dupa ani de terapie comportamentala copiii cu autism pot inregistra progrese uimitoare. Ca sa-si trateze fetita de 3 ani, o doamna din Republica Moldova vine saptamanal in Romania cu trenul. Doar asa Gabriela poate exersa si face progrese.
Svetlana, mama fetitei: "Este bucuria noastra, nu ne imaginam sa o fi vazut altfel. E foarte greu cu deplasarea plus ca mai inchiriem aici doua zile pe saptamana un apartament sa nu facem naveta pe frig si e complicat. Este un sindrom si nu este o boala si nu se trateaza, dar ne-o asumam, de asta suntem parinti."
Aurora Vatamaniuc, Star of Hope Iasi: "Suntem o mana de organizatii care ne punem tot sufletul sa-i ajutam. Parintii fac eforturi imense. Daca luati in calcul ca avem lunar 150 de beneficiari puteti intelege cata nevoie este de astfel de servicii pentru acesti copii."
Autismul este una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copiilor - iar tratamentul ajuta, amelioreaza comportamentul, dar nu vindeca afectiunea. Diagnosticarea se poate face abia dupa varsta de 18 luni. Cauzele care duc la aparitia autismului nu au fost descoperite. ONG-urile spun ca numarul copiilor cu asemenea probleme aproape s-a triplat in ultimii 10 ani.