Mamut perfect conservat, mort in urma cu 42.000 de ani, expus publicului. Povestea Lyubei, dezvaluita de oamenii de stiinta

Ultima actualizare: 24-05-2014 00:21

Un pui de mamut foarte bine conservat, care a murit acum 42.000 de ani, va fi expus la Muzeul de Istorie Naturala din Londra.

Botezat Lyuba de catre cei care l-au gasit in Siberia in 2007, specimenul este inalt de 130 de centimetri si are 50 de kilograme. Paleontologul Adrian Lister a spus ca a avut "o experineta incredibila" atunci cand a vazut mamutul pentru prima data, potrivit BBC News.

Puiul de mamut, o femela, arata aproape intact. Profesorul Lister a evidentiat coltii mici, de lapte, care sunt foarte putin vizibili, trompa aplatizata care il ajuta sa bea apa din zapada si un strat subtire de grasime care ii tinea cald.

In trompa Lyubei a fost gasit namol, ceea ce i-a facut pe oamenii de stiinta sa creada ca a murit sufocata in timp ce a baut apa. Se crede ca a iesit la suprafata dupa topirile masive de zapada din timpul primaverii.

Animalul seamana foarte mult cu ruda lui indepartata, elefantul, cu piele tare si ridata, dar acoperita de blana. Aceasta insa, a fost erodata de timp, ramanand doar cateva smocuri.

Acestui mamut ii lipseste doar coada, care, cel mai probabil, a fost smulsa de alte animale.

Corpul Lyubei era presat, profesorul Lister explicand ca s-a mumificat sun un bloc de gheata.

Oamenii de stiinta spun ca acesta este cel mai bine conservat mamut care a fost gasit vreodata.

Mamutii au aparut in Pliocen, adica in urma cu aproximativ 4,8 milioane de ani in urma. Schimbarile climatice, precum si vanatoarea masiva a dus la disparitia acestei specii in urma cu aproximativ 5.000 de ani in urma.

Lyuba va fi expusa in Muzeul de Istorie Naturala din Londra in perioada 23 mai - 7 septembrie 2014.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO