Noaptea Cercetatorilor in Bucuresti. Experimentele cu laser si plasma care i-au cucerit pe elevi

Ultima actualizare: 30-09-2013 06:50

Stiinta evadeaza din laboratoare vineri seara. Este Noaptea Cercetatorilor, in care oamenii de stiinta din 33 de tari isi impartasesc pasiunea cu sute de mii de curiosi.

Romania participa si ea la acest program. In mai multe muzee si facultati din Bucuresti si alte 11 orase vor fi organizate experimente cu laser, plasma sau azot lichid.

Zeci de copii au invadat vineri laboratoarele de pe Platforma Magurele, dornici sa afle secretele stiintei. Au fost martorii unor experimente fascinante cu lumina, electricitate, laser si plasma.

De departe, insa, cel mai interesant a fost momentul in care cercetatorii le-au explicat copiiilor cum plasmele vindeca ranile.

In alt laborator am gasit alti copii jucandu-se, de aceasta data, cu azotul lichid.

La final, toti copii au cazut de acord ca vor sa devina viitori oameni de stiinta.

Gheorghe Dinescu, cercetator stiintific Institutul National de Fizica Laserelor, Plasmei si Radiatiei: "Sunt aplicatii deosebite pe care le-am dezvoltat si sper ca cei care au vizitat laboratorul au fost incantati".

In Parcul Tineretului, din Capitala, a fost amplasat un laborator criminalistic, unde copiii vor invata de la specialisti cum sa ia urma infractorilor. La cateva corturi distanta "se invata" resuscitarea.

Bucurosi de oaspeti sunt si roboteii construiti de studenti care abia asteapta sa arate ce pot.

Si la Muzeul Antipa este forfota mare. Curiosii sunt invitati sa arunce un ochi in spatele cortinei si sa identifice insectele dupa sunetele produse. Si nu in ultimul rand, sa viziteze colectia impresionanta de fluturi care a apartinut printului Aristide Caragea.

Dr. Mihail Stanescu, specialist in lepidoptere, Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa: "Sunt cele mai mari colectii aflate in Romania, au aproape un sfert de milion de exemplare".

Bucurestiul se numara printre cele 12 orase din tara in care se organizeaza Noaptea Cercetatorilor. Evenimentul are loc in fiecare an in Europa si in 2012 a strans peste un milion de vizitatori.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO