Anuntul oficial al NASA: gaura neagra uriasa din centrul galaxiei noastre ar putea exploda in curand
Timp de 20 de ani, oamenii de stiinta au incercat sa dezlege misterul uriasei gauri negre care se afla in centrul galaxiei noastre, Calea Lactee.
Desi in prezent acest “monstru cosmic” pare sa “doarma”, noi dovezi le-au sugerat savantilor ca in trecut gaura neagra a fost foarte activa.
In urma cu 2 milioane de ani, aceasta gaura neagra a erupt cu o forta atat de mare incat lumina exploziei ar fi putut fi vazuta de la 200.000 de ani lumina distanta.
Noile date pe care le au astronomii au facut posibila calcularea aproximativa a momentului in care s-a produs evenimentul.
De asemenea, ele sunt dovada ca aceste gauri negre au o activitate care variaza, fiind active sau “linistite”, scrie Daily Mail.
Gaura din centrul galaxiei noastre are o masa de 4 milioane de ori mai mare decat a Soarelui nostru si in trecut era de 100 de milioane de ori mai activa decat acum.
Astronomii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au observat ca Norul Magelanic, format din gaze si aflat in apropierea acesteia, pare uneori “sa straluceasca intr-un mod ciudat”.
“Trebuia sa aiba loc undeva o descarcare uriasa de energie, probabil din gaura neagra aflata in centrul galaxiei”, explica astronomul Martin Rees.
Descoperirea este considerata foarte importanta, pentru ca demonstreaza ca aceste gauri negre "pornesc" si "se opresc" cam o data la 1 milion de ani.
Profesorul Joss Bland-Hawthorn, coordonatorul cercetarii, este convins ca o asemenea explozie se va repeta.
Asta se va intampla atunci cand nori de gaz si stele se vor prabusi in discul din jurul gaurii negre, explica el.
Evenimentul s-ar putea produce chiar anul viitor, pentru ca un nor de gaze numit G2 se apropie de aceasta gaura, spun astronomii.
“Pentru noi, va parea ceva mic, dar ne vom bucura de un foc de artificii”, adauga Bland.
Rezultatele cercetarii au fost publicate in revista Astrophysical.