NASA monitorizeaza o uriasa furtuna de praf pe Marte. FOTO
NASA monitorizeaza de doua saptamani o uriasa furtuna de praf pe Marte, care a generat schimbari atmosferice, detectate de sonda martiana orbitala americana MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) si, la sol, de robotul Opportunity.
Este pentru prima data de la misiunile spatiale americane Vicking din anii 1970 cand astfel de furtuni pot fi observate in acelasi timp de o sonda orbitala si de un robot plasat pe Marte, se afirma intr-un comunicat postat pe site-ul NASA.
Recent, astfel de furtuni de praf au afectat suprafete intinse de pe planeta rosie, in 2001 si in 2007, reaminteste Agentia spatiala americana.
"Incercam sa identificam motivul pentru care aceste furtuni ating astfel de suprafete apoi inceteaza sa mai creasca, in timp ce altele sfarsesc prin a cuprinde intreaga planeta", afirma Rich Zurek, unul dintre coordonatorii misiunilor de pe Marte de la Jet Propulsion Laboratory (JPL), detinut de NASA in localitatea californiana Pasadena.
"Aceasta furtuna ramane pentru moment una regionala, dar ea a inceput intr-o zona de pe Marte in care, in trecut, s-au format altele care au cuprins apoi intreaga planeta", a adaugat Zurek.
Dupa decenii de monitorizare, oamenii de stiinta au aflat ca furtunile de praf se produc in anumite anotimpuri. Ultima dintre ele a inceput in urma cu cateva saptamani, odata cu inceputul primaverii in emisfera sudica.
Instrumentele de la bordul MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) au detectat pe 16 noiembrie o incalzire a atmosferei martiene la aproximativ 25 de kilometri deasupra furtunii. De atunci, temperatura a crescut cu 25 de grade Celsius.
Acest fenomen se explica prin absorbtia la aceasta altitudine a caldurii emise de razele solare de praful ridicat de vanturi. O incalzire a fost detectata si la latitudini apropiate de polul nordic, datorita circulatiei atmosferice.
Instrumentele meteorologice de la bordul robotului american Opportunity, aflat pe Marte din anul 2004, care se afla pentru moment la o distanta de peste 1.300 de kilometri de furtuna, au constatat si ele o schimbare a presiunii atmosferice, indica NASA. Daca aceasta furtuna va continua sa se extinda, s-ar putea ca Opportunity sa fie afectat, intrucat robotul depinde de energia solara pentru a-si obtine electricitatea de care are nevoie.
Nu este insa si cazul pentru robotul Curiosity, care a ajuns intr-o zona aflata aproape de ecuatorul martian, pe 6 august, si depinde de un generator nuclear.