Specialistii NASA, uimiti de noile date oferite de robotul Curiosity despre atmosfera planetei Marte

Ultima actualizare: 20-11-2012 01:19
NASA

Robotul Curiosity a transmis informatii importante specialistilor de la NASA. Ei sunt incurajati de datele primite, care ofera o noua perspectiva explorarii viitoare a Planetei Rosii.

“Da, este clar acum, astronautii POT supravietui temporar pe suprafata planetei Marte”, anunta Don Hassler, de la Institutul de cercetare Southwest din Boulder, Colorado, citat de Live Science.

El spune ca robotul Curiosity a aflat ca radioactivitatea la suprafata planetei este foarte redusa, similara celei de pe orbita joasa a Pamantului, unde se afla Statia Spatiala Internationala.

Misiunea robotelului este de a oferi date despre trecutul geologic al planetei, dar si informatii despre atmosfera si posibila colonizare umana a lui Marte.

Datele privind radioactivitatea redusa sunt neasteptate, avand in vedere ca atmosfera planetei Marte are o densitate de doar 1% din cea a Terrei.

Se pare insa ca este suficient pentru a asigura o anumita protectie fata de particulele cosmice daunatoare.

Marte nu are camp magnetic, asemeni Pamantului, care ar asigura o protectie si mai buna contra radiatiilor.

Atmosfera de pe Marte variaza zilnic, se ingroasa sau se subtiaza, influentand astfel si nivelul de radioactivitate, care variaza cu 3-5% in decursul unei zile.

Robotul isi va continua cercetarile, pentru ca au trecut numai 3 luni din misiunea lui, care va dura 2 ani.

Problema unei misiuni umane pe Marte este insa mai complexa, pentru ca astronautii vor fi supusi radiatiilor nu doar pe suprafata planetei, ci si in timpul zborului cosmic, unde aceste radiatii sunt de doua ori mai puternice.

De mare folos in acest sens va fi analizarea efectelor produse de o furtuna solara asupra planetei Rosii.

Curiosity a avut de infruntat o asemenea descarcare puternica de particule in timpul zborului sau, insa deocamdata nu a trecut prin ceva similar in timp ce se afla pe suprafata planetei.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO