Specialistii NASA, uimiti de noile date oferite de robotul Curiosity despre atmosfera planetei Marte
Robotul Curiosity a transmis informatii importante specialistilor de la NASA. Ei sunt incurajati de datele primite, care ofera o noua perspectiva explorarii viitoare a Planetei Rosii.
“Da, este clar acum, astronautii POT supravietui temporar pe suprafata planetei Marte”, anunta Don Hassler, de la Institutul de cercetare Southwest din Boulder, Colorado, citat de Live Science.
El spune ca robotul Curiosity a aflat ca radioactivitatea la suprafata planetei este foarte redusa, similara celei de pe orbita joasa a Pamantului, unde se afla Statia Spatiala Internationala.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Misiunea robotelului este de a oferi date despre trecutul geologic al planetei, dar si informatii despre atmosfera si posibila colonizare umana a lui Marte.
Datele privind radioactivitatea redusa sunt neasteptate, avand in vedere ca atmosfera planetei Marte are o densitate de doar 1% din cea a Terrei.
Se pare insa ca este suficient pentru a asigura o anumita protectie fata de particulele cosmice daunatoare.
Marte nu are camp magnetic, asemeni Pamantului, care ar asigura o protectie si mai buna contra radiatiilor.
Atmosfera de pe Marte variaza zilnic, se ingroasa sau se subtiaza, influentand astfel si nivelul de radioactivitate, care variaza cu 3-5% in decursul unei zile.
Robotul isi va continua cercetarile, pentru ca au trecut numai 3 luni din misiunea lui, care va dura 2 ani.
Problema unei misiuni umane pe Marte este insa mai complexa, pentru ca astronautii vor fi supusi radiatiilor nu doar pe suprafata planetei, ci si in timpul zborului cosmic, unde aceste radiatii sunt de doua ori mai puternice.
De mare folos in acest sens va fi analizarea efectelor produse de o furtuna solara asupra planetei Rosii.
Curiosity a avut de infruntat o asemenea descarcare puternica de particule in timpul zborului sau, insa deocamdata nu a trecut prin ceva similar in timp ce se afla pe suprafata planetei.
Sursa: LiveScience
Etichete: nasa, Marte, atmosfera, radioactivitate,
Dată publicare:
17-11-2012 09:43