NASA a facut o descoperire "uluitoare" pe Pluto. Liderul misiunii: "Avem dovada ca universul este viu"
Dupa ce in urma cu o saptamana a anuntat ca exista apa in stare lichida pe planeta Marte, NASA se pregateste de un nou anunt, de data aceasta legat de Pluto.
Agentia spatiala nu a facut foarte multe precizari legate de conferinta pe care o va sustine marti, insa a anuntat ca descoperirile pe care le-au facut au schimbat complet modul in care studiaza planeta, scrie The Independent.
Alan Stern, omul de stiinta care coordoneaza misiunea New Horizons pe Pluto, a declarat ca descoperirea facuta este una importanta: "NASA nu ma lasa sa va spun de pe acum. Dar este vorba despre o descoperire uluitoare."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
El a mai adaugat ca au dovada ca "universul este viu", ceea ce i-a facut pe multi sa creada ca Agentia va anunta ca a descoperit viata extraterestra.
Pana acum, oamenii de stiinta au reusit sa proceseze doar 10% din informatiile adunate in misiunea New Horizons, asa ca este de asteptat sa apara mult mai multe noutati despre Pluto pe masura ce informatiile sunt analizate.
Alan Stern a mai precizat si ca "anul 2015 va intra in manualele de stiinta", fara sa mentioneze daca acest lucru are legatura cu informatiile care au fost facute publice pana acum sau cu cele care urmeaza sa fie dezvaluite.
Prima imagine color cu atmosfera planetei Pluto, publicata de NASA
NASA a publicat prima imagine color cu atmosfera planetei Pluto, iar oamenii de stiinta scot in evidenta similaritatile cu atmosfera Terrei.
La fel ca Pamantul, atmosfera planetei Pluto este formata in mare parte din nitrogen, ceea ce, in combinatie cu ultravioletele Soarelui si cu metanul, ii da o culoare albastra.
"Acea nuanta de albastru ne spune multe despre marimea si componenta particulelor atmosferice. Un cer albastru este adeseori rezultatul dispersarii luminii solare printre particule. Aceste particule sunt cele de nitrogen, in cazul Pamantului. Pe Pluto, par a fi mai mari", a declarat Carly Howett, membru ale echipei de oameni de stiinta delegati ai misiunii New Horizons.
"Cine s-ar fi asteptat la un cer albastru in Centura Kuiper? Este superb", a declarat Alan Stern.
Insa daca ai fi pe Pluto si ai privi in sus, cerul ar aparea negru din cauza raritatii atmosferice.
"Linia aceea este foarte fina, asa ca probabil ai vedea doar rasarituri si apusuri albastre", a mai afirmat Carly Howett.
Sursa: The Independent
Etichete: nasa, planete, descoperire, pluto,
Dată publicare:
08-10-2015 15:53