Nanocipul care reprogramează celulele. Cercetătorii promit vindecarea prin atingere

14-08-2017 08:30


Vindecarea unei răni cu o simplă atingere pare desprinsă dintr-un film ştiinţifico-fantastic, dar este la un pas de a deveni realitate.

La Universitatea din Ohio, Statele Unite, cercetătorii lucrează la un nanocip capabil să reprogrameze celulele pentru a ajuta corpul să se vindece. Dispozitivul a fost deja testat pe şoareci cu rezultate dătătoare de speranţă. Pentru că nu presupune medicamente, cercetătorii se aşteaptă să li se aprobe testele pe oameni în cel mult un an.

Nanocipul de mărimea unui nasture s-ar putea dovedi un progres uriaş pentru medicină. Potrivit cercetătorilor, acesta este plasat pe partea vătămată a corpului, apoi se aplică impulsuri electrice de intensitate redusă.

Chandan Sen, cercetător: "Procesul durează mai puţin de o secundă şi nu e invaziv. Apoi pleci acasă, cipul rămâne la noi. Reprogramarea celulelor a început deja."

Asta înseamnă că celulele cutanate pot fi transformate în aproape orice tip de celulă este nevoie. În cazul unui picior cu vasele de sânge distruse, medicii pun nanocipul pe suprafaţa pielii şi reprogramează celulele să se transforme în vase de sânge funcţionale.

Chandan Sen, cercetător: "În multe cazuri, încep să apară schimbări în şapte zile şi, spre plăcuta noastră surpriză, acestea persistă."

Într-o săptămână apar noi vase de sânge, iar în două săptămâni, piciorul este salvat.

James Lee, cercetător: "Reprogramează ADN-ul celulelor. Am făcut teste pe şoareci, l-am pus pe piele şi chiar funcţionează. Afectează întregul ţesut, nu doar suprafaţa."

În laborator, tehnica a funcţionat şi în cazul creierului, ajutând şoarecii să se recupereze după accidente cerebrale. La oameni, cercetătorii cred că ar putea folosi această metodă pentru a cultiva neuroni care să fie apoi injectaţi în creier, pentru a trata boli ca Alzheimer sau Parkinson.

VIDEO PROTVPLUS.RO