Realitatea virtuala a ajuns si in medicina. Cum ne face sa intelegem mai bine bolile si sa invatam manevrele de resuscitare

23-04-2017 08:59


Realitatea virtuala rupe granitele divertismentului pentru a-si dovedi utilitatea in domenii precum medicina. Ea ne poate ajuta sa intelegem mai bine anumite boli sau sa invatam mai repede manevrele de resuscitare.

Companiile care propun folosirea realitatii virtuale in sectorul medical si-au prezentat ideile in cadrul unui eveniment care a avut loc recent, la Londra.

In viitor, cursurile de prim-ajutor se vor face cu ochelarii pentru realitate virtuala la ochi. Cu ajutorul lor, cursantii vor invata mult mai usor manevrele si vor putea afla instant daca le executa bine.

Anna Stoilova, fondator Dual Good Health: "Realitatea virtuala ofera un plus de autenticitate in comparatie cu metodele folosite in prezent, cand lectiile din manual sunt aplicate cu ajutorul unui manechin care nu iti spune daca executi bine miscarile."

Realitatea virtuala ar putea juca insa un rol mult mai important in spitale, clinici sau in aziluri.

Carrie Shaw, fondator Embodied Labs: "Sunt atatea moduri in care putem folosi realitatea virtuala, nu doar pentru pregatirea personalului, ci si pentru a reduce durerea pacientilor, pentru a le da oamenilor care nu se pot deplasa si sunt bolnavi sansa de a comunica cu lumea exterioara. Ea ii poate ajuta pe batrani sa aiba experiente la care nu mai au acces."

Prin ochelarii pentru realitate virtuala, medicii si terapeuti pot intelege mai bine cum este existenta unui om care sufera de dementa.

Robin Brisbourne, reprezentant Alzheimer's Research UK:
"Dementa este o afectiune greu de inteles, despre care oamenii si-au facut impresii gresite. Asa ca noi am dezvoltat acest program si oricine isi doreste poate vedea pe pielea lui cum este viata unui om care sufera de dementa."

Iar psihologii apeleaza la realitatea virtuala pentru a-si trata pacientii care au suferit traume. De pilda, soldatii diagnosticati cu sindrom post-traumatic inving afectiunea retraind experientele de pe front.