Murmur seismic misterios detectat în toată lumea. Ce se „va naște”

vulcan
iStock

Un misterios murmur teluric de natură seismică, detectat în urmă cu mai bine de un an în mai multe părţi ale lumii, a fost provocat de un eveniment geologic mai puţin obişnuit.

Este vorba ridicarea spre suprafaţă a magmei dintr-un rezervor aflat sub Oceanul Indian şi naşterea unui nou vulcan, conform unui studiu publicat luni (6 ianuarie) în revista Nature Geoscience, transmite joi Live Science.

Astfel de murmure ciudate reprezintă anunţul neconvenţional al unei naşteri geologice. La câteva luni după detectarea acestor sunete în diferite locuri ale Pământului, un nou vulcan subacvatic a apărut în largul insulei Mayotte, aflată între Madagascar şi Mozambic în Oceanul Indian, transmite Agerpres.

Noua descoperire face lumină asupra modului în care un astfel de vulcan se naşte, surprinzând diferitele etape ale apariţiei acestui vulcan timp de un an. Studiul explică în detaliu modul în care magma aflată într-un rezervor situat la aproximativ 35 de kilometri sub platoul marin a urcat spre suprafaţă, străbătând crusta terestră şi a ieşit pe fundul oceanului, rezultând un nou vulcan.

"A fost nevoie doar de câteva săptămâni pentru ca magma să ajungă din mantaua terestră pe fundul oceanului, unde s-a format un nou vulcan submarin", susţine coordonatorul acestui studiu, Simone Cesca, seismolog la Centrul german de Cercetări Geologice GFZ din Potsdam.

Citește și
experiment
Experimentul care a uimit internetul. Imagini surprinzătoare cu un „vulcan de spumă” uriaș
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Povestea noului vulcan a început în mai 2018, când agenţiile care se ocupă cu monitorizarea globală a seismelor au detectat mii de cutremure de intensitate minoră şi medie în apropiere de Mayotte. Cel mai puternic dintre acestea, un seism de 5,9 grade, a fost şi cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în această regiune. Apoi, în noiembrie 2018, seismologii au început să detecteze acest murmur seismic în diferite episoade, unele dintre ele ajungând la o durată de până la 40 de minute. Murmurul seismic a fost detectat din mai multe părţi ale planetei şi a trezit curiozitatea oamenilor de ştiinţă.

În total au fost detectate peste 400 astfel de episoade, conform lui Cesca.

În 2019, o misiunea oceanografică franceză anunţa naşterea unui nou vulcan în apropiere de Mayotte. Dimensiunile noului vulcan subacvatic sunt impresionante: 5 kilometri lungime şi aproape 1 kilometru înălţime.

Alţi cercetători au sugerat că murmurul seismic detectat este legat de noul vulcan dar şi de punga de magmă de sub Oceanul Indian care se afla în curs de micşorare, ţinând cont de faptul că insula Mayotte s-a deplasat şi s-a scufundat cu câţiva centimetri în urma seriei de cutremure. Acest studiu nu a fost încă publicat în sistem peer-review.

În cadrul studiului desfăşurat la Potsdam, cercetătorii au folosit informaţiile adunate din diferite părţi ale lumii, neexistând date obţinute local, de pe insula Mayotte. Analiza acestor date a arătat că naşterea vulcanului s-a produs în două etape majore. În prima etapă, magma dintr-un rezervor cu lăţimea de 15 kilometri a început să urce prin crustă, în direcţie diagonală, până a ajuns la platoul marin unde s-a produs o erupţie submarină. Pe măsură ce magma înainta prin crusta terestră a declanşat miile de seisme detectate în regiune. "Am reuşit să reconstituim drumul spre suprafaţă al magmei urmărind modificarea adâncimii epicentrelor seismelor înregistrate", a explicat Cesca.

În etapa următoare, scurgerea de magmă pe fundul oceanului s-a intensificat, formându-se un horn vulcanic submarin. Pe măsură ce rezervorul de magmă s-a golit, insula Mayotte s-a scufundat cu aproximativ 20 de centimetri. De asemenea, zona de deasupra rezervorului de magmă a devenit fracturată, instabilă. Atunci când seismele au lovit rezervorul golit de magmă, au declanşat "rezonanţa rezervorului şi au generat ciudatul semnal detectat pe perioade lungi", conform lui Cesca.

În total, aproximativ 1,5 kilometri cubi de magmă s-au scurs din acest rezervor situat sub Oceanul Indian, conform calculelor echipei coordonate de Simone Cesca.

Deşi noul vulcan s-a format, zona insulei Mayotte este expusă în continuare unui pericol seismic crescut, conform geologilor. Crusta terestră de deasupra rezervorului de magmă este acum fragmentată, slăbită şi poate continua să se afunde, declanşând şi alte mişcări seismice mai puternice.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Erupţie vulcanică în Noua Zeelandă. Bilanţul tragediei a ajuns la 19 morţi
Erupţie vulcanică în Noua Zeelandă. Bilanţul tragediei a ajuns la 19 morţi

Bilanţul erupţiei vulcanului Whakaari, din nord-estul ţării, a crescut la 19 morţi cu decesul uneia dintre persoanele internate în spital, a anunţat luni poliţia, relatează AFP.

Experimentul care a uimit internetul. Imagini surprinzătoare cu un „vulcan de spumă” uriaș
Experimentul care a uimit internetul. Imagini surprinzătoare cu un „vulcan de spumă” uriaș

Mai mulți vloggeri din Statele Unite au șocat internetul, după ce au făcut un experiment inedit.

Erupția vulcanului din Noua Zeelandă. Cazul tragic al unei familii prinse în infern
Erupția vulcanului din Noua Zeelandă. Cazul tragic al unei familii prinse în infern

O persoană care a fost tratată în spital după erupţia vulcanului de pe White Island, din Noua Zeelandă, a murit, ceea ce a făcut ca bilanţul oficial al victimelor să ajungă la 16 persoane, conform poliţiei, transmite CNN.

Vulcanul din Noua Zeelandă, prea activ pentru recuperarea trupurilor victimelor. VIDEO
Vulcanul din Noua Zeelandă, prea activ pentru recuperarea trupurilor victimelor. VIDEO

Activitatea vulcanică pe White Island din Noua Zeelandă a continuat miercuri, iar poliţia nu a putut interveni pentru recuperarea trupurilor neînsufleţite aflate încă pe insulă după erupţia de luni, relatează DPA.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.