Vulcanul din Noua Zeelandă, prea activ pentru recuperarea trupurilor victimelor. VIDEO

Ultima actualizare: 11-12-2019 14:26

Activitatea vulcanică pe White Island din Noua Zeelandă a continuat miercuri, iar poliţia nu a putut interveni pentru recuperarea trupurilor neînsufleţite aflate încă pe insulă după erupţia de luni, relatează DPA.

„Aceasta este o situaţie extrem de tragică. Cu toţii suntem de acord că recuperarea de pe insulă a trupurilor persoanelor decedate este un lucru imperativ”, a declarat directorul Apărării Civile, Sarah Stuart-Black, în cadrul unei conferinţe de presă.

Stuart-Black a adăugat că fiecare zi care trece este chinuitoare pentru cei dragi, însă trebuie luate în considerare protejarea vieţilor omeneşti şi prevenirea altor evenimente tragice.

Șase persoane au murit în urma erupției vulcanice din Noua Zeelandă

 

Cinci persoane au decedat după ce au fost evacuate de pe insula White Island (Insula Albă), cunoscută şi sub numele maori Whakaari, situată la nord-est de Insula de Nord din Noua Zeelandă, iar o altă persoană şi-a pierdut viaţa, marţi, într-un spital din Auckland.

Numărul persoanelor declarate oficial dispărute după erupţie a ajuns la nouă, a anunţat miercuri poliţia, şapte din Australia şi două din Noua Zeelandă.

„Nu este o listă completă a celor dispăruţi deoarece nu am reuşit să vorbim cu toţi apropiaţii implicaţi”, a declarat poliţia într-un comunicat.

Reprezentanţii poliţiei au declarat anterior că ştiau de la un pilot de elicopter care a fost prezent pe White Island imediat după erupţie că „fiecare persoană de pe acea insulă nu mai era în viaţă la acel moment”.

Riscul producerii unei noi erupții este ridicat

 

Cercetător-şef în cadrul GNS Science, Graham Leonard, a declarat miercuri presei că riscul producerii unei alte erupţii pe White Island crescuse de dimineaţă.

Comisarul adjunct de poliţie John Tims a dat asigurări că poliţiştii sunt pregătiţi să revină pe insulă, însă în prezent este prea periculos. De asemenea, Tims şi-a cerut scuze pentru anunţul pe care l-a făcut marţi, potrivit căruia poliţia ar fi demarat o anchetă penală cu privire la tragedie, un comentariu care ulterior a fost corectat ca fiind o anchetă în desfăşurare pentru medicul legist.

Zeci de persoane au suferit arsuri grave

 

John Tims a precizat că poliţia a reuşit să identifice toate persoanele dispărute şi rănite şi va oferi informaţii suplimentare în scurt timp.

În prezent, 30 de pacienţi sunt trataţi în unităţi sanitare specializate în îngrijirea persoanelor cu arsuri din şase spitale din ţară. Dintre acestea, 22 sunt ventilaţi mecanic din cauza rănilor grave.

„Anticipăm că vom avea nevoie de încă 1,2 milioane de centimetri pătraţi de piele pentru necesităţile permanente ale pacienţilor”, a declarat Peter Watson, responsabil guvernamental în domeniul sanitar în districtul Manukau, citat de DPA.

El a adăugat că unii dintre pacienţi au avut arsuri pe 90-95% din suprafaţa corpului.

Vulcanul White Island, unul dintre cei mai activi din Noua Zeelandă, a erupt luni la ora locală 14:11 (1:11 GMT). Acesta este cel mai activ vulcan din Noua Zeelandă, cu o activitate continuă în ultimii 150.000 de ani, potrivit GeoNet.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO