Cum este legat numele copilului de succesul pe care il va avea la scoala. Profesorii nu au incredere in cei cu nume ciudat

Ultima actualizare: 11-02-2014 06:58
Scoala

Copiii care au nume mai deosebite tind sa se descurce mai greu la scoala, sustin cadrele didactice. Mai mult, profesorii dau de inteles ca nu isi pun mari sperante in elevii cu nume ciudate.

Aceste asteptari se pot crea la nivel subconstient, se arata in revista The Times Educational Supplement, citata de Daily Mail. Pe de alta parte, felul in care parintii isi boteaza copilul poate spune anumite lucruri si despre nivelul cultural al acestora.

E evident ca toti folosim stereotipuri pentru tot felul de lucruri, iar numele sunt unele dintre aceste lucruri. Este vorba de prima impresie. Daca nu stii altceva despre o persoana, decat numele, este normal ca vei face persupuneri pe baza acestuia”, spune James Bruning, profesor de psihologie la Universitatea Ohio din America.

Acesta a dat si un exemplu edificator, spunand ca daca ar fi intrebati care dintre doi presupusi elevi, Wa Wei Lee si Kathine Jefferson, ar fi mai buni la matematica, oamenii i-ar acorda mai multa incredere elevului chinez. Decizia lor s-ar baza pe presupunerea ca cei nascuti in Asia de Sud-Est primesc un fel de mostenire genetica, ce ii face sa se descurce mai bine cu cifrele.

Un studiu realizat pe doua milioane de copii din Florida releva faptul ca cei care au nume mai traditionale primesc, in general, note mai mare la testele de final de an.

David Figlio, profesor de politici sociale la Universitatea Northwestern, de langa Chicago, a folosit o analiza computerizata pentru studiul rudelor care au nume contrastante. Acesta a descoperit ca profesorii au tendinta de a-si modifica asteptarile, in functie de numele elevilor.

Nu o data profesorii au dat de inteles ca isi fac o idee despre copii si mostenirea culturala primita, in functie de numele acestora”, spune Figlio.

Anul trecut, Katie Hopkins, de 38 de ani, cunoscuta pentru aparitia sa in emisiunea TV The Apprentice, a starnit revolta opiniei publice, sustinand ca este perfect normal ca cei mici sa fie judecati dupa numele lor si ca nu si-ar lasa proprii copii sa se joace cu altii care au nume ciudate.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO